תלמיד שלא הגיע לקורס שחיה בגלל אבלות

שאלה:

מי שיש לו קורס שחיה לילדים שכל שיעור עולה 50 ש״ח ולא שילמו מראש ואין חוזה והיתה אונס של אבלות שלא היה לילדים דרך להשתתף האם חייבים לשלם על השיעור
במיוחד שכל השיעורים לא היה טובים ורק כשהתחלפו מקום אז זה עזר להם ולמדו

תשובה:

שלום וברכה, תלמיד שנאנס ולא יכל להגיע לשיעור, כגון שאירע אבל והוצרך לשבת שבעה, או שחלה וכדו' פטור התלמיד מתשלום עבור השיעורים שלא יכל להגיע. [כמו שמובא בשו"ע שכשהתלמיד נאנס מפסיד המלמד את שכרו, ומחלוקת אחרונים בהמשיך ללמד ומ"מ המוציא מחברו במקום המחלוקות בפוסקים]

מקורות:

כתב השולחן ערוך חושן משפט סימן שלד סעיף ד: "מי ששכר מלמד לבנו, וחלה התלמיד, אם אינו רגיל באותו חולי (והוא הדין אם מת הנער) (מרדכי ריש פרק האומנין), ואפילו אם רגיל והמלמד מהעיר ומכיר בו, פסידא דמלמד". מבואר שתלמיד שנאנס ולא יכל להגיע לקורס מפסיד המלמד את שכרו. ואם המשיך המלמד ללמד אחר שחלה ולא דיברו על ניכוי השכר, דעת הסמ"ע (שם ס"ק יב. ובסימן שלג ס"ק יט)  שנחשב למחילה של אבי הבן, וחייב לשלם גם על השיעורים שלא הגיע התלמיד. אולם הש"ך בסימן שלג ס"ק כה חולק וסובר שאין סיבה לשלם לפועל על מה שלא עבד. ומחילה לא שייך בדבר שצריך לשלם. ומאחר ויש מחלקות אין צריך לשלם על שיעורים שנמנעו מהתלמיד.