ספר מבית הכנסת בזמן הקורונה

שאלה:

האם בעיר שכל הבית המדרש סגור מותר ליקח בלי רשות ספר ללמוד בבית כיון שהבית מדרש לא רוצה שילמדו שם

תשובה:

חובה לבקש רשות טלפונית מהגבאי. יש חרם הקדמונים שלא להוציא ספרים מבית הכנסת, ולכן בלי רשות מיוחדת עוברים על חרם זה. ובכלל יש בכך גם בעיה חמורה של גזל, כיון שהתקנה שלא להוציא מבית הכנסת היא הגיונית ועל דעת התורמים, וגם אם הנך בטוח שאת השונה ואתה תחזירו בזמן לפני שראשון הלומדים יגיע לבית הכנסת, הנך משנה מדעת בעל הבית. הגאון רבי אברהם גניחובסקי היה מראשי ישיבת טשיבין, והוא רצה ללמוד חברותא עם אחד הבחור בספר אחיעזר של רבינו חיים עוזר, הבעיה שבישיבה היו שתי ספרים בלבד אחד באוצר ואחד בבית המדרש, והיה תקנה שאין להוציא ספרים מבית המדרש לשום מקום אחר בישיבה, ומאידך היה איסור להוציא ספרים מאוצר הספרים לשום חדר אחר בישיבה. ומשכך הגאון רבי אברהם גניחובסקי לקח שולחן והצמידו לפתח אוצר הספרים כאשר הוא יושב בביית המדרש עם האחיעזר של בית המדרש וחברותא עם יושב עם האחיעזר באוצר הספרים. גם כאשר הגבאי אמר לו שהתקנות אים חלות על ראש הישיבה, סירב הגאון רבי אברהם לשמוע, וטען שהתקנה הגיונית ביותר משום שאם יעבירו ספרים הלומדים אחר כך לא ימצאו את הספר המבוקש, ואין שום סיבה בעולם שהם לא יחולו עליו. ואין לגבאי רשות להחריג אותו מהכללים. יש לציין שאמנם היה מקום להקל במקרה זה שהגבאי נתן רשות מפורשת, וכן בכלל לראש ישיבה יש סמכות לחרוג מהכללים כיון שבני הי/שיבה חייבים בכבודו ולימודו הוא צורך הרבים, אולם מידת החסידות של הגאון רבי אברהם היתה להחמיר, ולמצוא עצה כיצד ניתן ללמוד בחברותא באחיעזר בלי לעבור על הכללים. אך בלי רשות הגבאים אף על הקרונה זה בעיה של גזל ואין להקל כלל, אף בלי מידת חסידות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בודאי יש לו רשות, משום שספרים עשויים להעלם באופן כזה, ואין עליו שום חובה לעשות רישום של ספרים ולרדוף אחרי זה אחר השואלים…