ספק אם התערבב חמץ

שאלה:

שלום לרב.
מה הדין אם יש חבילת מצות ויש לי ספק אם נכנס לשם חמץ.
מדובר על לפני הפסח.
כמו כן גם אם נכנס לשם חמץ,יש 60 כנגד החמץ.

תשובה:

שלום רב להצד שהתערב חמץ: בענין זה יש חילקו בין תערובת של לח בלח או יבש ביבש. לחל בלח כמו בירה ויין שמתערבים לפני פסח, אם היה ביטול בשישים מותר לשתות בפסח, ואם התערבו בפסח – אסור אפילו במשהו. אבל יבש ביבש, כמו חתיכת מצה חמץ שהתערבה בחתיכות מצה של פסח, אף שחלו כל כללי הביטול לפני החג חוששים לדעות שבפסח האיסור חוזר וניעור, ואסור לאכול את כל התערובת. למעשה מנהג ישראל כשרים שמאכל שהיה בשימוש במטבח החמץ לא משתמשים בו בפסח.

מקורות:

ראה שו"ע סי' תמז סעי' א, ד. אמנם ראה חביע אומר ח"ב סי' כג שמצדד להקל לספרדים גם ביבש, אבל ודאי אין להקל לכתחילה, בפסח נזהרים מחמץ מעבר למחוייב, ומי שנזהר מחמץ אפילו במשהו כתב האר"י ז"ל שמובטח לו שלא ינזק כל השנה.