מסחר בפרהסיא בחול המועד

שאלה:

באיזה מקרה מותר לעסוק בחול המועד במסחר רק בצנעה, ובאיזה מקרה מותר אף
בפרהסיה?

תשובה:

שלום וברכה יש כמה אופנים בהם הותר לעשות מסחר גם בפרהסיא: 1] דבר האבד [כלומר עסק וכל כדו' שאם לא יעשה אותו עכשיו יפסיד אותו] שאי אפשר לעשות בצינעא. [בכגון שאם יעשה בצנעה שוב יחזור ויפסיד שלא ידעו על העסק וכדו'] 2. חנויות שמוכרים דברים שניכר שהוא לצורך המועד, כמו ירקות שאינם מחזיקים מעמד זמן רב, מצות בפסח ועוד [שהדברים הללו יודעים שקונה אותם לצורך המועד ובכה"ג לא נאסר כי קונה ועושה עסק לצורך המועד] . 3. מוכרי בשמים [בזה יש שהחמירו בזמנינו שהרגילות לרכוש לזמן מרובה ולא במועד לצורך המועד… אבל מ"מ כשהוא קונה בשביל המועד, ורק נשאר לו לכאו' מותר כי מ"מ הוא קונה למועד]. 4. כשאין אומנותו בכך [כלומר: שהוא איננו מוכר ועושה עסקים כאלו בדרך כלל ולכן לא נראה כמו שפוגע בקדושת המועד שנוהג בו כיום חול] והמכירה היא באקראי ולצורך המועד. 5. ערב יום טוב אחרון של חג ולצורך החג [ שאז ההיתר הוא שאפי' שזה לא צורך חול המועד מ"מ מותר מכיוון שהוא לצורך החג].

מקורות:

חול המועד כהלכתו פרק י סעי' ה-ח וראה שם מקורותיו השונים לכל אחד מהפרטים הנ"ל.