כוס קידוש בפסח

שאלה:

שלום רב ותודה מראש!
שאלתי: מהי העדיפות לכוס הקידוש בפסח, כוס גדולה ומהודרת שישתה ממנה מעט יותר מחצי כוס [יותר מרביעית] או כוס קטנה שישתה את כולה? ישר כח

תשובה:

שלום וברכה בודאי יש להעדיף את הכוס הקטנה יותר [כמובן אם יש בה שיעור רביעית לפי חזון איש], כיון שלכתחילה יש לשתות בארבע כוסות את כל הכוס [בשונה משאר כוס של ברכה], ובודאי עדיף להדר בעצם קיום המצוה ולא בנוי של הכוס. מקורות: ראה משנה ברורה סי' תעב ס"ק ל וכן נראה בב"ח שם. ואלו דברי השו"ע סי' תעב סעיף ט': "שיעור הכוס, רביעית לאחר שימזגנו (אם רוצה למזגו), וישתה כולו או רובו. ואם יש בו הרבה רביעיות, שותין ממנו כל כך בני אדם כמניין רביעיות שבו. ויש אומרים שצריך לשתות רוב הכוס אפילו מחזיק כמה רביעיות" ועל זה כותב  המשנה ברורה סעיף קטן ל כולו או רובו – היינו כולו לכתחלה או רובו בדיעבד ובמדינות שהיין ביוקר אפילו לכתחלה סגי ברובו אך כוס הרביעית ישתה כולו כדי שיהא יכול לברך ברכה אחרונה לכו"ע [אחרונים]. וכן עי' ס"ק ל"ג: "רוב הכוס אפי' וכו' – אף שבעלמא די ברוב רביעית אפילו מכוס גדול הכא לענין כוסות חמיר טפי דבעינן דוקא רוב כוס ואם לאו לא יצא. ולדינא קיי"ל כדעה הראשונה. ומ"מ אם בדעתו לשתות הרבה לא יקח כוס גדול רק כוס שמחזיק רביעית כדי לחוש לדעה זו:"

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' תעב ס"ק ל וכן נראה בב"ח שם.