כוס מהודרת לארבע כוסות בפסח

שאלה:

האם יש עדיפות לכוס מכסף או מצופה כסף או שמא דווקא זכוכית שניתן לראות מבחוץ את היין?

תשובה:

  שלום וברכה כוס כסף חשובה יותר מאשר כוס של זכוכית בלי ספק, וכך נהגו להדר מי שהיכולת בידו… הפוסקים לא הזכירו מנהג כזה, ורק בליל הסדר מצינו בכמה מקומות שיש ענין לקחת כוסות של כסף, ראה סידור בית יעקב להריעב"ץ ז"ל (דיני ערב פסח דף רכז עמוד א) "יקח כוסות יקרות ואם תשיג ידו יהיו מכסף", ומדבריו נראה שהענין לקחת כוסות יקרות ומפוארות, כפי שנפסק בשולחן ערוך (אורח חיים סי' תעב סעיף ב) שבליל הסדר יקח כלים יקרים ומפוארים כפי שתשיג ידו כדי להראות בעצמו דרך חירות. ואין ספק שגביע של כסף הוא דבר מכובד ודרך חירות. אם כי במקרה זה יתכן וכוס מקריסטל יוקרתי יקר לא פחות, אולם הדבר אינו מומלץ וכפי שנאמר בגמרא (בבא מציעא כט עמוד ב): 'ואמר רבי יוחנן מי שהניח לו אביו מעות הרבה ורוצה לאבדן ילבש בגדי פשתן וישתמש בכלי זכוכית וישכור פועלים ואל ישב עמהן', והגמרא מבארת שמדובר בכלי זכוכית לבנים, כלומר שבירים ויקרים מאד. אמנם מצינו בכף החיים (או"ח סי' תעב אות יא) שכתב, שאם השיגה ידו יקח כוס כסף לליל פסח, דכסף רומז לחסד וכוס בגימטריא אלדי"ם שהוא דין ואם הוא כוס של כסף יהא ממותק. וכן יש חסידים המקפידים לקחת כוס כסף דוקא מסיבה זו. וראה עוד בשו"ת להורות נתן (חלק ד סימן כה). אולם מי שלא השיגה ידו אינו צריך להקפיד על כך. אך יש לשים לב שלפעמים אין בכוס כסף שיעור רביעית, או שאין שיעור חזון איש 150 סמ"ק – 9.15 אינצ' מעוקב, וזה ודאי חשוב יותר ומהודר מהחומר בו נעשתה הכוס…