איך מוצאים מקום ושקט ללימוד בקורונה?

שאלה:

שלום לכבוד הרב.
איך אפשר ללמוד ש-24 שעות הילדים בבית? הכוללים סגורים, אין שקט של שנייה אחת, ב,ה יש הרבה ילדים? מה לעשות?

תשובה:

אכן לא קל בכלל… אבל אם יש לך איזה חדר להסתגר כמו חדר הורים וכדומה, בוא בחדריך, סגור דלתיך בעדך, ותייחד לך זמן ללימוד שם, אני בטוח שאשתך תשתף פעולה ובזמן הזה שקבעת ללימוד היא תעסיק קצת את הילידם. כמו כן אם יש חלק מהילדים גדולים יותר, יש לעשות איזה מבצע שיקבלו עליהם להעסיק קצת את הקטנים. ואם זה לצערנו הרב לא מצליח יש עצה אחרת, היא נשמעת קצת מורכבת אבל מניסיון של כאלו שעשו את זה זה עובד ומעולה, ומשרה אווירה אחרת בכל הבית. העצה היא: שמכיוון שאי אפשר באמת ללמוד בשקט, לנסות אדרבה לשתף את בני הבית בלימוד כגון ילדים בגיל שמונה לשאול אותם שאלות ולהראות להם מה הגמרא עונה, וגם יותר קטנים, לכל ילד ברמה שלו. וזה מכניס את כל המשפחה לשיחה תורנית ורצינית. והרבה פעמים דווקא רואים בכזה סגנון של לימוד תועלת גדולה יותר, בגלל שכל ספר שאתה פותח ומעיין אתה צריך לחשוב טוב טוב איך להסביר אותו לבני הבית גם הקטנים, ואז הדברים מחודדין ובהירים גם לך. בהצלחה רבה לכולנו.