תשלום שכירות על חנות בזמן הקורונה

שאלה:

שלום הרב בעקבות הקורונה נאלצתי לסגור את החנות באופן כמעט מוחלט , האם יש לזה דין של מכת מדינה , שפוטר אותי מחלק, מתשלומי השכירות ,,, הרוב אני משלם ציקים מראש , וחלק מזומן כל חודש, תודה

תשובה:

שלום וברכה, במשנה במסכת ב"מ מבואר שאם יש מכת מדינה מנכה לו מן חכירותו. הפירוש מנכה שמפחית מערך התשלום כפי מה ששוה אחר המכת מדינה. ולכן גם אם נפחת ערך השכירות בתקופת הקורונה יכול השוכר להפחית מתשלום השכירות, לפי המחיר ששווה באותה תקופה. אולם הבאנו שלדעת המחנ"א אם החנות קיימת יכול לומר אנא קאימנא, ולכן אם שילם, לא יוכל לדרוש החזר. אבל לכתחילה לא חייב לשלם תשלום מלא. בהצלחה.

מקורות:

בפטור השוכר לשלם כשיש מכת מדינה ראה כאן