קריאת התורה על ידי קטן

שאלה:

שלום וברכה רציתי לשאול האם מותר לקטן( פחות מגיל בר מצווה) להיות בעל קורא בתורה. בבקשה אם אפשר מקורות לתשובה.

תשובה:

שלום וברכה קטן אינו יכול לשמש בעל קורא בקריאת התורה אלא רק מפטיר והפטרה. מקורות: משנה ברורה סי' רפב ס"ק יג [שיודע למי מברכין ומ"מ[טז] אין יכול להיות מקרא את העולים דהיינו שהוא יקרא בקול רם בס"ת והעולים אומרים אחריו בלחש וכל הצבור יהיו יוצאים ידי חובתן בשמיעה ממנו עד שיביא שתי שערות [ומשהוא בן י"ג שנה[יז] בחזקה שהביא שתי שערות לענין זה] ומ"מ כשאין שם קורא אחר ותתבטל הקריאה לגמרי מסתפק הפמ"ג דאפשר דיש להקל באופן זה אפילו אם לא הביא עדיין שתי שערות וכן בדה"ח בהלכות קה"ת מיקל ג"כ בשעת הדחק] וע"ע רמ"א שם סעי' ד לגבי מפטיר בפרשת המוספין וארבע פרשיות: וקטן יכול לקרות בפרשת המוספין או בד' פרשיות שמוסיפין באדר, וכן נוהגים (ר"ן ומרדכי פרק ב' דמגילה. ובמ"ב שם: ואף על פי שפרשת זכור היא חובה מן התורה שישמענה כל אדם מישראל והקטן שאינו מחויב בדבר אינו יכול להוציאם י"ח[כז] מ"מ הרי עכשיו הש"ץ קורא ומשמיע לצבור ומוציאם ידי חובתן ויש מחמירין בדבר שלא לקרותו לקטן לפרשת זכור וכן לפרשת פרה שי"א שגם היא מדאורייתא וכן הסכים בא"ר ודה"ח.