יציאה לבית העלמין בחודש ניסן

שאלה:

לכבוד הרב שלום וברכה. רציתי לשאול האם מותר לצאת לבית העלמין בחודש ניסן, ליום הפטירה, או לשלושים, או לשבעה. תודה וישר כח.

תשובה:

לגבי חודש ניסן יש בזה מנהגים חלוקים, מנהג רבים מיהודי צפון אפריקה שלא עולים לקברים בימי ניסן, וכן מנהג קהילות רבות אשכנזיות. אבל בגשר החיים כתב שמנהג ארץ ישראל היה שכן עולים בחודש ניסן לקברים, ראה כאן בענין זה. כך שאם לא ידוע לכם שהמנהג אצלכם לא לעלות בחודש ניסן, תוכלו לעלות לפני חודש ניסן או לאחריו. בתשובות והנהגות (כרך ב סימן סה) כתב שאם באים רק לומר תהלים וכמה תפלות מותר לבוא גם בחודש ניסן וכדומה ביום השנה. אבל אם עלולים שמה לבכות הרבה, כדאי לדחות לערב ר"ח או ט"ו שזהו זמן המתאים שהנפש במקומה, והקרובים שמבקרים יחליטו לעצמם. ויש נוהגין לתת צדקה שמה לתלמיד חכם או לנדור לצדקה, ולבקר קברות צדיקים שמה ולבקש שבזכותם יביא הקדוש ברוך הוא נפש הנפטר למקומו. מן השמים תנוחמו.

מקורות:

ראה מלמד להועיל יורה דעה סי' קמד שלא עולים אולם אם לא הגיע בערב ראש חודש יכול לעלות בלי לומר תחינות; וראה חיים וברכה למשמרת שלום הל' אבילות מערכת אות ה אות כט שכל החודש קדוש ואין לעלות.