בריאת העולם והשגחתו על העולם

שאלה:

שלום כבוד הרב. איך עונים לשאלה שהשם כן ברא את העולם אבל אח"כ עזב אותו ועכשיו העולם ״זז״ לבד.
1) למה אא לומר שהוא עשה את זה באופן כזה שהכל ילך בכוח הטבע שהוא יצר האטומים וכו.
2) חוץ מפסוקים מהתורה.

תשובה:

שלום וברכה נחלק את שאלתך לשני חלקים. ראשית הנקודה הפשוטה והעיקרית, מי אמר שיש השגחת ה', אולי הוא ברא אותו ועזב. מעבר לחוסר הסבירות הקיצוני בתפיסה זו, הרי הוא לא משחק בלגו, אם בורא עולם ברא את העולם ודאי היה לו בכך תכלית ורצון, ולא הגיוני שהוא עזב אותו וכלל לא אכפת לו מהנעשה בו… הרי שלצורך זה בעצם נעשו כל הניסים הגדולים שהיו בהיסטוריה שהיו אגב לעיני כל ישראל כדי שלא ניתן יהיה להכחישם, כמו ניסי מכות מצרים קריעת ים סוף מעמד הר סיני ועוד במשך הדורות כמו בצבא סנחריב ועוד. כל אלו מוכיחים שיש השגחה כל הזמן, וכשבא הרצון מלפניו הוא משדד את כל מערכות הטבע כדי להנקם מהרשעים וכדומה. זה פשוט. ויודע גם יותר מכך שהקב"ה משגיח על כל דבר ודבר ועל כל פרט ופרט שקורה בעולם וכל דבר בא בהשגחה פרטית מיוחדת מממנו כמו שמצינו בסיפור המפורסם של הבעל שם טוב שה' שולח רוח חזקה על העלה שיפול מהעץ כדי שיגן על התולעת מחום השמש, וכך כל דבר נעשה בהשגחה פרטית ממנו יתברך, וכמו שכותב הרמב"ן בסוף בפרשת בא שמן הניסים המפורסמים כמו יציאת מצרים ומתן תורה וכן כל אדם בחייו שלו הוא רואה בכמה וכמה דברים שהם ארעו רק בהשגחה פרטית ולא היה שום סיבה שכך יקרה ויכל לקרוא אחרת, וה' משגיח אליו שהביא הדברים על הצד היותר טוב, וממילא לומדים מזה שגם דברים פשוטים שלא רואים איך ומדוע גם הם מושגחים ויש להם תכלית וסיבה, והאמת היא שזו התחושה הפנימית הבסיסית של האדם שהוא בעל משמעות ושיש סיבה למה שה' ברא אותו ושאכפת לה' ממנו, וכל אדם בשעת צרה פונה אל ה' ומתפלל ומרגיש כמה שזה חשוב ושיש למי להתפלל ולפנות. הנקודה היותר מורכבת מעט, היא מי אמר שגם כאשר הכל מתנהל בדרך הטבע, בורא העולם פועל הכל באופן אקטיבי, כפי שאנחנו מאמינים וכמבואר בארוכה בס' נפש החיים שער א' [וכפי שאומרים בתפילה, גולל אור מפני חושך וחושך מפני אור], אולי הוא נתן חוקים שפועלים והוא בעצם רק משגיח מרחוק, וכאשר עולה הרצון לפניו מחמת מעשי הרשעים וכדומה הוא מתערב ואפילו משדד את מערכות הטבע? שאלה זו אגב לא משנה כלום בעצם החובה לציית לו וכו' שהרי הוא משגיח, אבל היכן ניכרת אמונת ישראל שאין טבע כלל. וידועים בזה דברי הרמב"ן שהבאנו שהניסים הגלויים מגלים על הנסתרים שאין טבע, אבל היכן רואים זאת. לפני שנים הסברתי שזה היה שורש מלחמת עמלק כפי שהיא מתוארת בפ' כי תצא. שם מבואר, שעמלק כיוון את הזמן שעל פי המזלות הוא מנצח ואז יצא למלחמה, אולם בורא העולם סיבב את גלגל המזלות ונמצא שהיה זה שמן המתאים יותר לישראל. והפלא הוא גדול, וכי בורא עולם צריך לסובב את גלגל המזלות כדי למחוק את עמלק?! חסר דרכים כמו בקריעת ים סוף? והתשובה, שהשאלה הזו היא בעצם היתה שורש כפירתו של עמלק, הוא הרי גם ידע וראה את ניסי מצרים, אם כן מפני מה יצא להלחם? אלא שטענתו היתה שנכון שבורא עולם מתערב בטבע, אבל מנין שהטבע עצמו אינו קיים והכל ממנו, אולי את הטבע עשה בחוקים קבועים מראש? על זה הוכיח לו ה', שהנה, גלגל המזלות עצמו שהוא שורש הטבע בעולם, אותו עצמו ניתן לסובב… לא צריך לחרוג מהטבע, אפשר לשנות את הטבע עצמו, וזו הוכחה שגם הטבע הוא נס. והאמת שמי שפוקח עיניים על מה שנעשה איתו, רואה את הבורא בכל רגע ובכל פסיעה! בפרנסה בבריאות בשידוכים בכל דבר. [ויש בכך גם ביאורים עמוקים מאוד בחוכמת הנסתר, ואין כאן המקום להאריך, רק אכתוב רעיון אחד שבפרשת בראשית בפרק הראשון הקב"ה מופיע בשם אלוקים ובפרק השני בשם הווי"ה, והדבר מלמד שאת הבריאה ואת סדרי הטבע ה' הם מגלים את שם אלוקים היינו שהוא היוצר של הטבע ושל כל החוקיות והחוקים שיש בעולם. ואילו שם הווי"ה זה השם שבו הופיע על עם ישראל להוציא אותם ממצרים וזה מפו' בתחילת פרשת וארא שה' רוצה עתה להתגלות לבני ישראל בשם הווי"ה, ומשמעות השם הזה שה' משדד את כל המערכות הטבעיות וכל חוקי הטבע, וכמו שקיומו של עם ישראל מעל חוקי הטבע]

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה.

    נאמר שלא היה מיצרים כלומר פיזי א״א להוכיח שבכלל היה מיצרים. וסנחריב וכו כל זה תנכי.

    יכול להיות פשוט שהקב"ה ברא את העולם ויש כאלה שסובלים המזל שלהם לא טוב וזה חלק ממעגל של החיים…

  2. בודאי שניתן להוכיח ורמזתי על כך בתשובתי, שהרעיון המיוחד בסיפורי התנ"ך, הוא שזה מסופר באופן כזה שהתורה אומרת שכולם ראו את זה וידעו, סיפור כזה לא ניתן להמציא באיזו שהיא נקודת זמן כי אף אחד לא יקנה את זה… איך רק אתה שמעת על כך ואני לא…