בנק שדוחה את תשלום המשכנתה וגובה ריבית נוספת

שאלה:

הבנק מאפשר להקפיא לכמה חודשים תשלום משכנתא. ההסכם הוא שכשתעבור התקופה, יתחלק הסכום של אותם חודשים על משך התקופה שנותרה, ובנוסף, גובה הבנק ריבית על הריבית שלא שולמה בתקופה זו (-ריבית דריבית). כמובן, שבשעתו כשנטלנו את ההלוואה, חתמנו על היתר עיסקא. האם מותר להשתמש בשירות זה?

תשובה:

שלום וברכה, הבנק מחשב את התשלום שנדחה כהלוואה חדשה הנזקפת לקרן. למשל לווה שאמור להחזיר בכל חודש 3,000 הבנק זוקף את החוב כהלוואה חדשה של 3,000 וגובה את החוב עם תשלום עם ריבית. מאחר וזמן הפירעון הגיע, ניתן לזקוף את דחיית הפירעון כהלוואה חדשה עם ריבית. ולכן באופן תיאורטי היה באמת צריך לעשות עסקה חדשה והיתר עסקה חדש. אולם בפועל בנוסח ההיתר עסקה כוללים כל התעסקות עם הלואה זו, הכוללת גם הוספת חלק מהתשלום להמשך הלואה, כלומר יצירת הלואות חדשות. וכנראה הדבר אמור גם בהיתר עסקה שלכם. ולכן אין בעיה בכל התעסקות עם הבנק בהלוואה זו, לא משנה מה הסיבה שלא שולם בזמן, בכל מקרה הכל כלול בהיתר עסקה שאינה מבוססת על הלואה ספציפית זו, אלא על ההתעסקות הכללית המורחבת הנוצרת כתוצאה מהלואה זו. במבט רחב יותר בעצם קיבלתם כסף מהבנק והתחייבתם להשקיע את הכסף בעסק המניב רווחים, כשהבנק מתנה שאם לא תביאו הוכחות מה היו הרווחים ושעסקתם ברווח כראוי תחובו לשלם אחוז ריבית קבוע. מאחר ואין לכם אפשרות להוכיח את הדברים על פי תנאי ההיתר עיסקא, אתם חייבים באחוז הרווח הקבוע הקבוע. התחייבות זו קיימת גם על דחיית התשלום, את הכסף אתם אמורים להשקיע בעסק. ומשכך גם אחוז הרבית בהתאם במקרה ולא הוכחתם את הרווח. בהצלחה.