ביטול עסקה ללא דמי ביטול

שאלה:

שלום וברכה,

מכרתי מוצר ווירטואלי באינטרנט לגוי (קשור לקידום אתרים), ואחרי שנה התחרטתי והחלטתי לבטל את העסקה. הוא הסכים לביטול אבל אמר שאין אפשרות להחזיר לו את הכסף (האפשרות היחידה זה דרך Paypal, ומסיבה כלשהי אי אפשר להחזיר). מה הדין במקרה כזה?

תשובה:

נקדים בדיני הפקעת הלוואתו: גזל גוי אסור. ונחלקו הפוסקים האם גזל הגוי אסור מדאורייתא או מדרבנן. הפקעת הלוואתו – גוי הלווה ליהודי ושכח מההלוואה, אין חיוב לפרוע לו. כמו כן אם עובר במכס ולא משלם, נחשב להפקעת הלוואתו. טעות גוי מותרת – אם גוי נתן בטעות כסף שלא היה צריך לתת, כגון שהחזיר עודף מיותר. להטעות את הגוי מחלוקת האם מותרת – שגורם לגוי לטעות, ומחמתו נתן הגוי תוספת עודף. הפקעה דרך מקח, אסור – אם קנה מהגוי, ולא משלם, אסור לו להפקיע את חובו וחייב לשלם. אם נתבונן בהבדל בין ההלכות נראה שלקחת מהגוי את ממונו – אסור. אבל אם הגוי נותן מעצמו ומדעתו, וחל חובת על הישראל לשלם, בזה אם הגוי שכח אינו חייב לשלם. ולכן לגנוב ממונו או לקנות בלי לשלם – אסור. אבל אם קיבל מהגוי הלוואה, אלא שצריך לפרוע לו, או שהגוי מעצמו נותן תוספת עודף, או שמעלים מיסים, בכל זה לא מוציא מהגוי ממון, אלא הגוי מעצמו טועה ולא דורש את חובו של היהודי, בזה חייב לשלם. נמצא: החוב שלך לגוי קיים גם אם אין אפשרות להחזיר דרך פייפל. ולכן אם הוא תובע ממך החזר תצטרך להחזיר לו תשלום בכל צורה שהיא. אבל אתה לא צריך לרדוף אחריו לשלם, ואם הוא ישכח ולא יתבע אינך חייב לשלם לו, כדין הפקעת חובו של גוי שמותרת. בהצלחה.