בעל חוב שטוען שאיני חייב לו

שאלה:

אני חייב כסף לאיש מסויים שהוא טוען שאני כבר שילמתי לו מה לעשות?

תשובה:

שלום וברכה, אם החבר טוען בוודאות שאינך חייב לו, אתה פטור. וגם אם אתה יודע שהאמת איתך, אתה פטור. משום שיש באמירתו משום מחילה. ואין עליך חיוב אפילו לא לצאת ידי שמים. בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן עה סעיף יא ובסמ"ע ובש"ך שם. אם אחר שהודה שאתה פטור טוען המלווה שנזכר שיש חוב אלא שטעה. מדברי הסמ"ע (ס"ק כח) נראה שאינו יכול לחזור בו כיון שמחל אינו יכול לחזור מהמחילה. אמנם מדברי האו"ת (אורים ס"ק ל) וכן בנתיבות חידושים ס"ק כה ביארו שדווקא כשהודה בבית דין אינו יכול לחזור בו כיון שהיה לו לדקדק בדבריו, אבל הודאה מחוץ לב"ד נראה מדבריהם שיכול לחזור בו. וכן בערוך השלחן (שם סו"ס טו) מבואר שאם מאמין לו שטעה או שב"ד רואים שטעה בהודאה – חייב לשלם.