שמירת שבת – כיבוד הורים

שאלה:

שלום, אני בת 25, גרה עם ההורים בלי יכולת לעבור דירה כרגע, אני רוצה לשמור שבת אך בעבר ניסיתי והדבר ציער את הוריי כי הם הצטערו כשרצו לבלות איתי מה שכלל דברים שהיו גורמים לי לחלל שבת וגם הייתה בעיה בעניין האוכל שאמא שלי לא הסכימה לבשל לפני כניסת שבת, מיותר לציין שכשהם היו בצער זה היה מצער אותי ומביא אותנו לריבים, כיצד עליי לנהוג?

תשובה:

שלום וברכה אכן הקושי שלך הוא נחלת רבים, יש היום ברוך ה' תנועה עצומה של תשובה והכרה במלכות ה', וזה דבר נפלא. כמובן אין לוותר על שמירת השבת בשום אופן! לא שייך כאן ענין של כיבוד הורים כיון שגם הם מחוייבים בכך וכפופים לציוויו של הבורא לשמור את השבת. כיבוד הורים קיים רק בכפוף למצוות הלורה. אם הורים אומרים לבת לעבור איסור, אסור לשמוע להם. אבל כל דבר יש לעשות בחכמה ובנעימות. לא רבים! יושבים בנינוחות היום, ולא בשבת, ומסבירים שאת מאמינה בה' ובתורה הק', והחלטת לקבל על עצמך את שמירת השבת. את מאוד מכבדת אותם ואוהבת אותם, אבל את לא יכולה למכור את אמונתך ואת ערכייך, את מאמינה שזו ההחמצה הכי גדולה של החיים והם בודאי לא רוצים שתחיי בתחושה הזו. ולכן את מבקשת שיסייעו לך בענין זה. את לא דורשת מהם כלום, אבל מבקשת שיבינו ויכבדו כי זה מאוד חשוב לך. וכל בילוי וכל דבר שאפשר לעשות בכל זמן אחר, את שם איתם! אבל מבקשת, ושוב בנעימות, שיאפשרו לך לחיות כפי שאת מאמינה שיהודיה צריכה לחיות. אם הם יראו שאת רצינית וזה לא ויכוח גחמני של צעירים, משהו עמוק שלא סותר כבוד ונעימות, הם יהיו מוכרחים לקבל זאת. הריבי מתחיל כאשר לפעמים מתפשרים או הופכים את זה למשהו אישי. תנהגי באסרטיביות יחד עם נעימות וכבוד והם יבינו. בהצלחה רבה מאוד!