חבר שרצה למכור לי בקבוקי יין ושכחתי לקחתם

שאלה:

חבר שלי קנה לעצמו כמה בקבוקי יין ואחר כך שהוא הגיע הביתה הוא שם לב שכמה בקבוקי יין הוא לא רוצה אז הוא שאל אותי אם אני רוצה לקנות את זה אמרתי לו בסדר הוא הביא לי את זה ביום שישי הוא השאיר את זה בחוץ בחדר החיצוני(הוא אמר לי שהוא שם את זה שם ואמרתי לו בסדר) שבכולל השאלה היא הבקבוקים עכשיו נעלמו (מסתמא השתמשו בזה בשבת הבית כנסת) שכחתי לקחת את זה ביום שישי עדיין לא שילמתי על זה האם אני חייב לשלם לו על זה?

תשובה:

שלום וברכה, מדיני אדם אין עליך חובת תשלומים. אמנם מסתבר שזה נחשב לגרמא וחייב מדיני שמים. בהצלחה.

מקורות:

כאשר הונחו הבקבוקים בחדר הסמוך לכולל, לא זכה הלקוח בבקבוקים, ועדיים הם של המוכר, ולכן אם נלקחו אינו חייב לשלם עבורם. הסכמת המוכר להניח את הבקבוקים לא מחייב גם מצד ערב אינו חייב כמבואר בשו"ע חו"מ סימן קכ סעיף א ובנתיבות שם ס"ק א שאם אמר לו זרוק לי חובי לא נפטר הלווה, ורק אם שלחו ביד חש"ו נחשב ערב. ולכן אין הלקוח מתחייב במה שהניחם שם בגין הסכמתו. אמנם מסתבר כיון שהסכמתו גרמה לו הפסד ייחשב לגרמא בנזקין.