שילם שקלים עבור דולרים והתייקרו הדולרים

שאלה:

הבאתי כסף לאדם וסכמתי איתו שיביא לי על כך 1000 $.
למעשה הוא התמהמה והביא לי רק 500 $ והיתרה העביר לי רק לאחר כמה ימים כאשר שער הדולר עלה. ושאלתי היא אם אין בכך חשש ריבית.

אם נניח שיש כאן בעיה על ה-500 $ האחרונים, האם במקרה שלי שהוא העביר לי את הדולרים בארה"ב [כפי הסיכום שהיה מראש] אולי אין בעיה כי למרות שכאן הדולרים נחשבים ל"פירי", אולם בארה"ב נחשב למטבע, אז אולי זה נחשב להחלפת מטבע במטבע ? [אני שואל לפי מה שהסכימו שדולר נחשב כאן בודאי לפירי, ללא צירוף הדעות שהתירו 'בעבר' שאולי זה מטבע בארץ].

תודה רבה ! מחכה למענה !

תשובה:

שלום וברכה, הלוואה של מט"ח בארץ ישראל כאשר הפירעון יהיה שם, לא ברור שיחשב מטבע במטבע. (במושב בית דין של ת"ח חשובים דנו האם הולכים לפי מקום ההלוואה או לפי מקום הפירעון ולא העלו בזה דבר ברור). על שאלתך האם יש איסור ריבית. המקח של נתינת מעות בעד דולרים, נחשב לפסיקה. ובפסיקה אם יש למוכר את כל המקח – מותר. ואם אין לו – אסור. ולכן אם בשעה שהבאת לו את השקלים היה לו 1,000$ מותר לשלם 1,000$ למרות שהתייקר. אבל אם לא היה לו, אסור להחזיר אלא כפי שהיה בשעת ההלוואה. בהצלחה.