הכשרת מטבח בבית שלא הקפידו על הפרדה בין בשר לחלב

שאלה:

שלום
אני רוצה להתחזק בכשרות ובבית שלי לא שומרים בשר וחלב
איך אני מכשירה את כל הצלחות הסירים המחבתות והסכום שיהיו רק בשריים (כי אני אקנה סט למאכלים חלביים )אם כבר אכלנו בהם גם בשר וגם חלב? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה ראשית, ברכותי על השינוי בדרך החיים, זה לא דבר קל, אני בטוח, אבל זה חשוב מאין כמותו! אין ספק שבורא עולם שמח במעשייך הטובים! למעשה לא כל כך הבנתי את שאלתך, שכן אם בני הבית לא מקפידים על הפרדה בין בשר לחלב מה יעזור שתכשירי את הכלים? עכשיו הם יקפידו? על כל פני בהנחה שכן, הנני להשיב. ראשית, ככל שמדובר על הכשרת כלים רבים במטבח [והרי כל דבר יש לו את ההכשרה שלו, הייתי ממליץ לא לבצע זאת לבד, אלא לפנות לסניף לב לאחים באיזור מגורייך או לאירגון ערכים, שניהם נמצאים בתרי האיטנרנט שלהם, ולבקש שיבוא אברך תלמיד חכם הביתה שיבצע הכל. הם עושים את זה בהתנדבות. צלחות חרסינה לא ניתן להכשיר ויש להחליף. סכו"ם וסירים ניתן להכשיר יחסית בנקל, על ידי הגעלה. מנקים אותם יסודי מאוד [בסכו"ם זה קל, אבל גם בסירים יש להקפיד שיהיה נקי לחלוטין מכל צד וגם בחריצי הידיות וכו', מקום שלא ניתן לנקות צריך ללבן באש, לכן חשוב שיהיה נקי, לכן גם חשוב שישעה זאת אדם מנוסה], משאירים 24 שעות בלי שימוש, ואז לוקחים סיר גדול שגם הוא לא היה בשימוש 24 שעות, ממלאים אותו מים עד שפתו וכשהם מבעבעים על האש בעודה דולקת מכניסים לתוכו את הכלים שטעונים הגעלה ומשאירים כמה שניות שהמים יחזרו לבעבע היטב עם הכלי בתוכו [במידה והוא גדול ניתן להגעיל בשני שלבים, חצי אחד ואחר כך את החצי השני] מוציאים ורוחצים במי ברז. לגבי מחבת זה יותר מורכב… אם מדובר במחבת רגילה שמשתמשים בה בדרך כלל עם שמן, יש להגעילה גם כן ברותחין, כלומר, לוקחים סיר שלא היה בשימוש 24 שעות, ולאחר שהמחבת אף היא כבר לא בשימוש 24 שעות, ממלאים את הסיר במים ומרתיחים על האש, וכשהמים מבעבעים היטב והאש עדיין דולקת מכניסים את המחבת לסיר ומשאירים קצת, ואז מוציאים ושוטפים במים מהברז. אבל פעולה זו תתבצע רק כשהמחבת נקייה לחלוטין!!! למעשה זה כמעט לא מצוי… אולי לא מצוי בכלל… ולכן אם לא מצליחים לנקות כך, יש לעשות ליבון באש, דבר שקשה לעשות, בדרך כלל היא גם מתקלקלת מהליבון. מחבת טפלון שמשתמשים בו עם מעט מאוד שמן או בכלל ללא שמן, יש סוברים שלא ניתן להכשירה, כיון שבאופן זה היא צריכה ליבון באש דבר שיקלקל אותה הרבה לפני שתוכשר…  לכן אם יש אפשרות לרכוש מחבת חדשה עדיף, אם לא, יש לתת לאדם מנוסה להכשירה. לגבי התנור: את התנור עצמו ניתן להכשיר בנקל, מנקים היטב, ממתינים 24 שעות ללא שימוש, ומפעילים ריק על חומו המירבי, כך גם הרשת של התנור, אבל לגבי התבניות, אם השתמשו בהן בתוך 24 גם לבשר וגם לחלב או לבשר וחלב יחד או שאר מאכל אסור, אין להן הכשרה, ויש להשתמש רק בתבנית חד פעמית. ברכה והצלחה מרובה!