ימים שלא עולים בהם לקברים

שאלה:

שלום כבוד הרב שאלתי היא מתי חל איסור עליה לקבר, באופן ברור כך שאדם שכל שאר הימים אפשריים. והאם יש תפילה מיוחדת עבור עליה רגילה לקבר ותפילה מיוחדת עבור ראשי חודשים למיניהם.
והאם צריך לאמר קדיש גם אם אין מניין? והאם בכל עליה לקבר צריך להגיד קדיש?

תשובה:

שלום וברכה בשבתות וחגים [כולל חול המועד] לא עולים לקברים, והמנהג גם להמנע מעלייה לקברים בראש חודש. יש נוהגים שלא לעלות לקברים בחודש ניסן, כך מנהג יהודי מרוקו והיה מנהג כזה גם אצל יהודי גרמניה, ראה שו"ת מלמד להועיל יו"ד סי' קמד, אולם בגשר החיים פרק כט הובא שמנהג ארץ ישראל שכן עולים לקברים, כמו כן יש חילוקי מנהגים לענין עלייה לקבר בחנוכה. בכל מקרה אין הזכרת נשמות בימים אלו. אין לומר קדיש בלי מנין, ואין חובה להביא מנין לצורך קדיש, איך שמסתדר… נוהגים לקרוא את פרקי התהילים הבאים: לג, טז, יז, עב, צא, קד, קל. לאחר מכן אומרים מפרק קיט את הפסוקים המתחילים באותיות השם של הנפטר [ללא שם הוריו], ואחר כך את הפסוקים המתחילים באותיות נ,ש,מ,ה [פרק קיט מסודר לפי סדר אותיות הא' ב']. לאחר מכן יש תפילה בספרי תהילים שמתחילה במילה אנא, שניתן לאומרה שם לאחר אמירת התהילים עד סוף השנה הראשונה של האבלות.