כתיבת צוואה כהלכה

שאלה:

מהו הנוסח הנכון לכתוב צוואה בראשונה לאשתי ואחרי ה 120 שנה שלה לחלק בין הילדים בשווה . יש לי בן בכור שכבר קיבל יותר מאחיו לכן אני רוצה שיקבל בשווה ולא יותר בנוסף יש לי 3 בנות אז איך כותבים שגם הם יקבלו בשווה מבלי לעבור על ההלכה שבנות לא יורשות
וכנ"ל איך אשתי כותבת צוואה זהה עבורי ?
יתן ה' ויחד עם כל בית ישראל נזכה לבריאות אריכות ימים ושנים ונחת מכל יוצאי חלצינו .

תשובה:

שלום וברכה, לפי התורה בנות לא יורשות כאשר יש בנים. ואם אדם מתנה שבנותיו ירשו בטל תנאו כיון שמתנה על מה שכתוב בתורה. כמו כן בכור מקבל פי שניים מחלק האב ולא מחלק האם. ומה שקיבל בחייו לא שולל לו את זכותו. והעצה שכולם יקבלו בשווה, כתבו הפוסקים שיקנה את נכסיו לפני מותו בנים ובנות שווה, ובכך יקבלו כולם. על כן ראוי לערוך צוואה הלכתית בלבד. צוואה הלכתית שעורכים בבית דין תקיפה לפי הלכה וכן לפי החוק. כתוב בשו"ע שראוי שתהיה גם ירושה כדין התורה, לכן מקובל לשייר חלק קטן מהנכסים, ועל אותו חלק לא חל הצוואה, ומאותו חלק בנים יורשים בלבד, והבכור מקבל פי שניים. ונחלקו הפוסקים כמה לשייר. י"א שסכום קטן מאוד – 4$. וי"א שצריך שיהיה סכום מכובד. אנו נוהגים לשייר בצוואה סכום של 5,000$, וסכום זה מתחלק לפי התורה. ושאר הנכסים חולקים בשווה – בנים ובנות, או כפי המוסכם בצוואה. מהתורה בעל יורש את אשתו, והבעל קודם לכולם בירושת אשתו. ואילו אשה אינה יורשת את בעלה. אמנם כל זמן שהיא נשארת אלמנה בבית בעלה יש לה זכות לגור בביתו ולקבל מזונות מנכסיו. ולכן לפי התורה בבני זוג אין צורך שיקנו את הנכסים אחד לשני, מאחר ולא ניתן לחלק את הירושה בחיי הבני זוג, אלא אם כן האלמנה תתחתן עם אדם אחר, או שיש לו נכסים רבים שאין לאלמנה צורך. לפי חוקי בית משפט בן זוג יורש חצי ושאר היורשים חצי. ויש חוששים שאחר פטירתו יוציאו את הבן זוג השני מהבית ויחלקו את הנכסים, ולכן מקנים את הנכסים אחד לשני. יש פתרון לזה שיכתבו בצוואה של הבעל והאשה שחלוקת העזבון יהיה לאחר פטירת שתי הבני זוג בלבד. ניתן לערוך צוואה הלכתית כאן דרך האתר דין, בהשארת כתובת מייל. בהצלחה.