דג קפוא שנפל מהמקפיא – מוקצה

שאלה:

דג קפוא נפל מהמקפיא בשבת והרי הוא מוקצה מחמת גופו.
האם יש דרך היתר להחזירו, שאם לא כן הוא יפשיר ויתקלקל ?
תודה

תשובה:

שלום וברכה בשעת הדחק גדול ובהפסד מרובה יש להקל לסמוך על הסוברים שגם בדג שאינו מבושל התירו מחמת שהוא ראוי לכלבים, ואפילו במקום שאין כלבים מצויים, אבל זו קולא רחוקה קצת.

מקורות:

ראה שו"ע סי' שח סעי' לב שהדג מוקצה, אלא שנדון זה תלוי בשני תירוצי התוס' בשבת קכח האם התירו בדג שאינו מבושל מחמת שהוא ראוי לכלבים [הרמב"ם כלל לא כתב טעם זה אלא משום שראוי לאכילה על דיי הדחק ונראה שזה רק בבשר אבל יש אחרונים שסמכו על תוס' בזה, וראה משנה ברורה שם ס"ק קכה, ובשו"ת שבט הלוי ח"ג סי' כטסמך במקום הפסד אפילו במקום שאין כלבים מצויים, כנגד דעת הגרי"ש אלישב שסבר שדברי התוס' אמורים רק באופן שיש התכנות שיזדקק לתת לכלבו.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אין הבדל אבל חתולים ברחוב אין מזונותיהם עליך ואסור בלאו הכי להאכילם בשבת.
    בשינוי גם אסור מדרבנן מה יעזור? אגב מחבת היא גם מוקצה בשבת… אמנם לצורך גופו מותר כשאין כלי של היתר, אבל ודאי לא לצורך טלטול מוקצה אחר…