צביעת רצועות תפילין בצבע לא יעודי

שאלה:

לכבוד הרבנים שלום,

אני בחו"ל ואין לי לקנות צבע יעודי (שהבנתי שצריך להיות עשוי מחומר כשר לאכילה) לתפילין. ניכר ממרחק של כמה אמות שרצועות התפילין שלי לא שחורות (מהצד החיצון). האם אפשר לצבען בסתם טוש בלתי-מחיק שמיועד לכתיבה על בדים, פלסטיק וכו' ושאינו יעודי לרצועות תפילין? או במשחת נעליים? או – אם יש – בחומר אחר שזמין לגויים בחנויות?

אם כן – האם אח"כ אמשיך להניח ולברך כרגיל? והאם יש צורך לצבוע בצבע יעודי בהקדם האפשרי – ואם כן, האם יש לגרד את הצבע הזמני?

אם אסור לצבען בחומר שאינו יעודי, האם אוכל להניחן בלי ברכה עד שיצבעו?

תודה מראש!

תשובה:

שלום רב צבע התפילין אסור שיהיה נעשה מדבר טמא שאסור באכילה, אבל הוא אינו צריך להעשות בדוקא מצבע שנעשה לשם תפילין, לכן כל צבע שעשוי מחומרים כימיים שאינם עשויים מן החי או מערלה ושביעית וכדומה – מותרים, וכמדומה שצבע סטנדרטי בשוק לא נעשה מחומרי מאכל. בהצלחה ראה באר היטב ומשנה ברורה ריש סי’ לב.