ביטול שמלות ערב עקב נגיף הקורונה

שאלה:

זוגתי שתחי' מנהלת השכרת שמלות לשמחות ובעקבות ההוראות החדשות שנגרמו בגלל הקורונה המציאות היא שיש כאלה שדחו את השמחה ו/או ביטלו ו/או צימצמו את האירוע ורוצות לבטל את העיסקה ולקבל חזרה את כספם ושאלתי היא
א. האם יכולים לבטל?
ב. האם מגיע להם החזר מלא, וכן האם צריכים לשלם עבור ההשכרה או עבור הביטול?

תשובה:

שלום וברכה,
ראשית כל, מותר לבטל את ההזמנה, מאחר וחל איסור לקיים אירועים מעל עשרה אנשים, ואין צורך בשמלות מפוארות באירוע משפחתי מצומצם.
לגבי פיצוי כספי: אם לא היה תשלום מראש אינם חייבים לשלם כלל – לא עבור ההשכרה ולא עבור הוצאות התיקונים.
אם שילמו מראש, יכולה משכירת השמלות לתפוס עד כשליש מערך התשלום שקבעו מראש, ואת היתירה שמעל שליש יש להחזיר.
בהצלחה.

מקורות:

אם לא שילמו מראש עבור השמלות, הרי המבטל שגרם הפסדים דינו כמזיק בגרמי כמבואר בשו"ע סו"ס שלג וראה בהרחבה כאן.

אם שילם מראש, הרי מעות קונות בשכירות כמבואר בשו"ע חו"מ סימן קצח סעיף ו. ובשוכר שאירע מכת מדינה והתבטל השכירות, לא חייב השוכר לשלם, מאחר ויש הסוברים שאינו חייב לשלם. אולם אם שילם, יכולה משכירת השמלות לתפוס עד כשליש מתשלום השכירות, אות היתירה להחזיר. משום שיש סוברים שבכל מכת מדינה ההפסד על שניהם – המשכיר והשוכר. ולכן צריך לשלם חצי. אמנם תשלום של חצי יש לחשב לפי פועל בטל, וכאן שהשמלות לא הושכרו ולא השתמשו בהם, נחסך לבעלת השמלות בלאי של ההשתמשות, ולכן חצי התשלום הוא לא מכל התשלום אלא מהרווח, ולכן יכולה לתפוס כשליש.

ראה כאן בהרחבה דעות הפסוקים במכת מדינה על מי חל ההפסד

תשובה:

שלום וברכה, ראשית כל, מותר לבטל את ההזמנה, מאחר וחל איסור לקיים אירועים מעל עשרה אנשים, ואין צורך בשמלות מפוארות באירוע משפחתי מצומצם. לגבי פיצוי כספי: אם לא היה תשלום מראש אינם חייבים לשלם כלל – לא עבור ההשכרה ולא עבור הוצאות התיקונים. אם שילמו מראש, יכולה משכירת השמלות לתפוס עד כשליש מערך התשלום שקבעו מראש, ואת היתירה שמעל שליש יש להחזיר. בהצלחה.

מקורות:

אם לא שילמו מראש עבור השמלות, הרי המבטל שגרם הפסדים דינו כמזיק בגרמי כמבואר בשו"ע סו"ס שלג וראה בהרחבה כאן.