ברכה על שמועה רעה

שאלה:

בס"ד

שלום רב!

אתמול למדנו עם חבר שלי טוב הלכה סימן רכב של אורח חיים והיו לנו דעות חלוקות לגמרי בעניין של פירוש של האמור בסימן זה.

אחד אמר כי:
מה שכתוב שיברך על שמועה רעה, ועוד בנפש חפיצה, זה נאמר רק אם מדובר על שמועה רעה לו לעצמו.

והביא לזה טעם נוסף, כי בברכה ברוך דיין האמת יש הצדקת הדין, ועל עצמו חייב אדם להצדיק דין. אבל על זולת אסור להצדיק דין.

ועוד אמר, כי בנוגע לאמור במשנה ברורה "על שמועות רעות – בין שהן לו לבדו בין גם לאחרים", פירוש של האמור להתיר לברך על שמועה רעה לו לעצמו, גם אם (היא רעה לא רק לו לבדו (והוא חייב לברך) אלא בנוסף יחד איתו) היא רעה גם לאחרים. (ואם זה הייתה שמועה רעה רק לאחרים (ולו – לא) אסור לו היה לברך על זה).

ועוד אמר כי גם אם יש דעה שאפשר לברך על שמועה רעה לאחרים מטעם שגם אתה מצטער על צער של אחרים ולכן מברך ברוך דיין האמת על צער שלך בצער של אחרים. אז בכל זאת בוודאי שלא שייך גם אז לברך על צער של אחרים "בנפש חפיצה".

ואחד אמר כי משמע של האמור בשולחן ערוך אודות ברכה על שמועה רעה היא גם על עצמו לבדו וגם על אחרים לבדם (היינו כאשר הוא מצטער על צערם של אחרים על שמועה רעה כזאת). היינו יש לברך ברוך דיין האמת על שמועה שהיא רעה בשביל אחרים גם אם היא לא שמועה רעה לו (אלא הוא מצטער בשביל אחרים)

ועוד אמר כי כאשר הוא מצטער על צערם של אחרים הוא צריך לברך את ברוך דיין האמת (שהוא אומר על שמועה רעה לאחרים לבדם) גם "בנפש חפצה".

ועוד אמר כי בנוגע לאמור במשנה ברורה "על שמועות רעות – בין שהן לו לבדו בין שגם לאחרים" משמע כי הוא מברך ברוך דיין האמת גם כאשר זה שמועה רעה לו (לבדו) גם כאשר זה שמועה רעה לאחרים (לבדם) ולו – לא. ובשני מקרים בנפש חפצה.

שנינו היינו שמחים לדעת:
– מה באמת אומר סימן רכב האמור בעניין הנ"ל,
– מה דעת של התורה על כך בנוסף לאמור בסימן זה,
– אם היא דעה אחת. או יש אולי כמה פירושים על הלכה זאת.

תשובה:

שלום וברכה הברכה היא תמיד רק ברעה שנגרמה גם לו עצמו, על רעה של אחרים לבד – לא מברכים. הצלחה רבה בלימודכם המשותף!