לקנות נעליים רגילות על ידי הפנייה לנעלים אורטופדיות

שאלה:

האם מותר לרכוש נעליים רגילות בזיכוי חלקי או מלא על ידי הפנייה מקופ"ח לרכישת נעליים אורטופדיות?
כמובן שבקופ"ח יודעים על המסחר הנעשה בהפניות אלו ולכאורה מעלימים עין…
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה, ההפניה של הקופ"ח מזכה אותך במוצרים רפואיים בלבד. ולכן אסור לקנות בהפניה נעלים רגילות שלא אורתופדיות. בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רמא סעיף ה שאם נתן מתנה עבור דבר פלוני, לא יוכל המקבל לשנות לדבר אחר. וממילא ה"ה הפנייה שניתנה עבור נעליים אורתופדיות, לא יכול לשנות את ההפניה לדבר אחר. ישנם לקוחות שרוכשים נעליים אורתופדיות, ואחר כמה ימים מחזירים את הנעליים תמורת נעליים רגילות. וגם זה אסור. אין הבדל אם מראש משנה מהזכות שקיבל, לבין אם קונה ע"ד להחליף. אם רכש נעליים אורתופדיות, ואחר זמן הבחין שלא יכול לנעול את הנעליים, ואין לו אפשרות להחליף לנעליים אורתופדיות אחרות, מותר לו להחליף עם נעליים רגילות. ושונה מהמקרה הקודם שרכש ע"ד להחליף.