תחבולות כדי להפטר ממצוות

האם יש בעיה הלכתית בתחבולות להיפטר ממצוות?
למשל לאכול בכוונה פחות מכזית

ללוש עיסה פחות
מכשיעור כדי לא להפריש חלה

אשמח להרחבה תודה רבה לרבנים

תשובה:

שלום וברכה

בעיה הלכתית ודאי אין בכך, השאלה שלך אולי היא לגבי בעיה השקפתית… בודאי כדאי לאדם לרדוף אחרי המצוות ולא לנסות להפטר מהן, הרי באנו לעולם כדי לקיים את מצוות ה' ולא כדי "להסתדר עם התסבוכת הן יוצרות לנו…" אבל אם יש לכך סיבה ודאי אין בעיה. למשל במצות יד לשים שיעור של פחות מהפרשת חלה כדי שלא תחמיץ העיסה מחמת גודלה שקשה להשתלט עליו.

אגב, לגבי אכילה פחות מכזית יש גם בעיה הלכתית כי מאוד לא ברור מה הוא כזית, ידועה שיטת הגר"ח מוולאז'ין שמדובר בזיתים של זמנינו, ויש לחשוש לכתחילה לדבריו ולא להכנס לספק ברכה אחרונה שלא לצורך.