קורונה – דבר או חולי

שלום וברכה,
לענין הלכות גזירת תענית ציבור , מחלת הקורונה נחשבת כדבר או כחולי?
שבת שלום.

תשובה:

הקורונה אינה דבר אלא חולי, ההגדרה של דבר כמבואר בגמרא בתענית יט ובשו"ע סי' תקעו, שלושה מתים בשלושה ימים לכל 500 איש, כלומר כאשר 0.6% מהאוכלוסיה מתים בתוך שלושה ימים זה דבר, בפחות מכך זה חולי. אם מדינת ישראל כוללת כשמונה מליון איש, בערך 50,000 מתים חלילה וחס בשלושה ימים זה דבר. אנחנו ב"ה רחוקים מאוד מהמצב הזה, גם בסין ובאיטליה זה לא בכיוון.

יחד עם זה המצב קשה מדאיג ומעיקר ויש להרבות בתפילות לה' יתברך שירחם עלינו ויסיר מעלינו את החולי הזה.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בסימן תקע"ו מבואר להפך! שחולי יותר חמור. עיין שם במשנ"ב ס"ק י"ח.
    ואם הבנתי נכון, לפי הכרעת המשנ"ב שם, אם נגיע ח"ו למצב של חולים רבים, מן הדין יהיה צריך להתענות.
    בנוסף, ה500 איש, זה לא במדינה אלא בעיר. וכידוע הנגיף התפרץ בסין בעיר ווהאן. עיר זאת אמנם מונה כ-4.5 מיליון נפש. אך השאלה מה מוגדר בדיוק כעיר, כעת ידוע על כ-5800 מקרי מוות ברחבי העולם, מתוכם כ-3100 בסין, וכמדומני שרוב הנדבקים הם באזור התפרצות הנגיף, כלומר בשוק הבעלי חיים בעיר, ואם נגדיר את אותו אזור בגבולות מסוימים כעיר לדעתי נגיע ליותר מ0.6 אחוז תמותה. שהרי מכלל הנדבקים אחוז התמותה הוא בין 2-4 אחוז. ואם כן כשיש נדבקים בשיעור של 15%-30%, כבר הגענו ל0.6.
    ועדיין לא הבנתי אם זה מוגדר כדבר או כחולי.

  2. ההגדרה בחולי בכלל לא ברורה, כתוב שמדובר שירד חולי אחד להרבה אנשים בעיר, כמה זה? עכ"פ כל הנדון אינו משמעותי, ברור שעת צרה היא ליעקב ויש להרבות בתשובה ובתפילות.