לקוח שהקנה דירה מפרסום דירות והתברר שמתווך הציע לו את הדירה בעבר

שאלה:

שלום וברכה
אני ראיתי דירה למכירה על ידי מתווך
המתווך לא החתים אותי על דמי התיווך ואני לא רציתי את הדירה
כעת לאחר חודשיים המתווך כבר לא מוכר את הנכס
והדירה פורסמה שוב על ידי בעלי הדירה במחיר נמוך יותר
התקשרתי ונפגשתי עם בעלי הדירה ולא הייתי בטוח שראיתי את אותה דירה עם המתווך
לאחר שדיברתי עם בעלי הדירה הובהר לי שאכן בעבר המתווך הביא לקוחות לדירה תקופה קצרה וללא בלעדיות
במידה והמתווך היה מחתים אותי הוא היה מחתים על %1.5+מע"מ דבר שממש היה מקשה עליי על ביצוע העסקה וסיכוי גבוה מאוד שהיה גורם לי לבטל את העסקה
עליי לציין שפניתי לבעלי הדירה הדבר היה בתום לב ולא הייתי בטוח שראיתי את הדירה עם המתווך ובעל הדירה במידה ותהיה עסקה יהיה "הגורם היעיל" לביצוע העסקה, חשבתי לדבר עם המתווך ולתת לו סכום קטן יחסית
אך אני חושש שיבקש ממני את מלא הסכום ויטרפד את העסקה,
עליי לציין שאני מחפש דירה שנים ארוכות תוך סבל ממשי בל יתואר,
ומצד שני אני עוסק בעצמי כמתווך ולא מעוניין לפגוע באחר, לתשובתך אודה, תודה רבה, אייל.

תשובה:

שלום וברכה, אם ניגשת לדירה בשנית בתום לב, ולא ידעת שזוהי הדירה שהציע המתווך, אין עליך חובת תשלומי תיווך. בהצלחה.

מקורות:

מתווך שהציע עסקה והעסקה לא הסתיימה, ואחר זמן ראה הלקוח את הדירה מפורסמת ללא תיווך, אם מה שהמתווך הראה את הדירה או שחיבר לדירה גרם ללקוח להתייחס לפרסומת ולקחת את הדירה, זכאי המתווך בדמי תיווך, מאחר והעבודה שלו גרמה לקידום העסקה. אם אחר זמן הלקוח ראה את הפרסומת והתייחס לפרסומת בתום לב, וגם לולא המתווך היה מגיע לדירה, לא זכאי המתווך בדמי תיווך. כיון שהעסקה שהציע לא בוצעה. והמתווך לא קידם – במקרה שודאי היה מגיע לאותה דירה.