חוב של נפטר

שאלה:

השאלה: שלום וברכה. חבר קהילה שקבל הלוואה, נפטר טרם סילוק חובו. האם גבאי צדקה בית הכנסת יכולים לנכות חוב ההלוואה של הנפטר מתוך מענק שהובטח על ידי גבאי ועדת צדקה לאלמנתו?

תשובה:

שלום וברכה, אסור לקחת את הכסף של הצדקה לצורך פירעון החוב. אמנם אם הנפטר הניח נכסים שיש בהם כדי כיסוי החוב, מותר לעכב את המעות ביד האלמנה עד שתפרע את חוב בעלה. בהצלחה.

מקורות:

פסק השו"ע יו"ד סימן רנג סעיף יב, עני שקיבל צדקה אין בעלי חובות יכולים להיפרע ממעות הצדקה. ולכן אין יכולים לקחת מהצדקה לפירעון החוב. יתירה על כך שהצדקה ניתנה לאלמנה ולא לבעלה, ולכן אין לקחת מהאלמנה עבור חוב בעלה. אמנם אם השאיר הבעל נכסים שיש בהם כדי סילוק החוב, חייבים היורשים לפרוע את החוב, ויכול הגבאי לעכב את המעות של הצדקה עד לסילוק החוב. אבל אם יעביר את הצדקה לאלמנה לא יוכל לתבוע את החוב של בעלה, כיון שלא תהיה לגבאי הוכחה שהחוב לא פרוע טענו טוענים שהחוב פרוע ונפטרים היורשים.