צום תענית אסתר למי לנוסע למדינה אחרת ויש הפרשי שעות

יש בחורים רבים שנוסעים ביום תענית אסתר בבוקר למקסיקו, וכל הטיסה היא ביום, נמצא שהצום שלהם יתארך כ20 שעות, ושאלו אותי אם יכולים להקל ולגמור את הצום לפי השעון של ארץ ישראל. והראו לי תשובה של הגר"ש ואזנר בשבט הלוי שמתיר. האם יכולים לסמוך על זה לכתחילה, כי שמעתי שיש חולקים על הרב ואזנר. חושבני שצריכים להשתדל לגמור את הצום כפי השעון של מקסיקו, ובמדה וזה מאד קשה להם, יש להם לסמוך על הרב ואזנר, האם זה נכון. במדה שכן, האם יכולים לאכול ללא שיעורים
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה

נכון. מעיקר הדין יש לצום עד תום הצום במקסיקו, אבל מי שקשה עליו הדבר יוכל לסמוך על תשובת בעל שבט הלוי שציינת.

מקורות:

ראה שו”ת אגרות משה (או”ח ח”ג סי’ צו), שו”ת בצל החכמה (ח”א סי’ לא אות ח), ומדבריהם מבואר שכך צריך לנהוג מעיקר הדין ולא רק מחומרא, לצום כפי השעות של מקסיקו, אולם בשו”ת פרי אליהו (להגר”א זלטניק ח”ג סי’ יז) כתב שהוא רק משום הדין של נותנין עליו חומרי מקום שיצא לשם, ומכל מקום גם לדבריו יש לצום עד סיום הצום. אכן ראה עוד בשו”ת שבט הלוי (ח”ז סי’ עו) שכתב להקל באופן שצם כבר הרבה שעות. בפרט יש להקל בתענית אסתר שהוא צום שדינו קל.