יציאה מבית הכנסת מפתח אחר

א. כידוע יש לצאת מבית הכנסת מפתח אחר מהפתח שנכנס בו.
האם גם במקום דהיציאה מהפתח האחר תצריך סיבוב יחסית. [כגון שהרכב שלו חונה בצד של הפתח שנכנס, וכעת שיוצא יצטרך לעשות עיקוף עד למקום שחנה]
ב. שאלה נוספת: מה הדין שיוצא מאותו פתח שנכנס, אבל גם אחרי שיוצא מהפתח יש מסדרון ובמסדרון עצמו יש שני יציאות, ושם יוצא מפתח אחר, האם מועיל. או שצריך לצאת מהבית כנסת עצמו מפתח אחר ולא מהמסדרון.

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר חילוק כזה, יש הידור מצוה להראות בבית הכנסת בשני צדדיו, ויש בכך שבח ותפארת לבורא עולם כמובא בלבוש בהרחבה שהוא בדומה לעלייה לרגל, ומסתבר שראוי לטרוח על כך מעט…

כאשר שני הפתחים באותו הצד אין בכך כל ענין, כך כתב הגר"ח קנייבסקי כמובא בתשובות הגר"ח עמ' תרטו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לגבי התשובה שענו, יש לי שתי הערות לענ"ד.
    א. תמוה מה שהבאתם בשם הגר"ח, שאדרבה ידוע וניתן לראות בעיינים שבבית הכנסת "לדרמן" סידרו לו שתי פתחים אחד ליד השני (מהגשר שעשו לו) כדי שיכנס מאחד ויצא מהשני.
    ב. שאלתי היתה לאו דווקא ששתי הפתחים באותו מקום, אלא היינו שהם שתי פתחים שמתפצלים במסדרון ולא ביציאה עצמה מחדר התפילה.
    ב.

  2. אינני יודע אלא מה שציטטתי בשמו מהספר הנ"ל, ומכל מקום הסברא נותנת שאין טעם בזה אלא כשהפתחים מרוחקים זה מזה וכפי שהסברנו בטעם הדבר.
    למיטב הבנתי אין הבדל בין יציאה לחוץ ליציאה למסדרון על פי הטעם הנ"ל.