הזמין מנה ולא בא לקחתה

שאלה:

הזמנתי מחברי מנת אוכל (אבי משלם עליה) הוא אמר שלא בטוח נשאר אז זה לא יבוא במשלוח ואם אני רוצה אז אני יכול לבוא לאיפה שמכינים את המנה לא הגעתי כי לא היה לי זמן ולמחרת מצאתי את המנה מי חייב לשלם?

תשובה:

שלום וברכה, אם הסכמת שהמשלוח לא יגיע אליך ואתה תבוא אל החבר לקחת את המנה, ולא באתה – אתה חייב לשלם עבור המנה למרות שלא נהנתה, כיו שמחמתך הם הוציא מנה. אם הזמנת שישלחו אליך ואם לא שלחו לך, ולא הסכמת לבוא לקחת – אתה פטור מתשלומים. בהצלחה. מקורות: אם הזמין מוצר מחברו ולא בא לקחת, ויש לחבר הפסד שלא יכול למכור את המוצר לאחרים – חייב המזמין מדין גרמי. ראה שו"ע סו"ס שלג בשם תשובה הרא"ש.