נטילת שכר עדות

שאלה:

רמבם אומר היודע עדות על חבירו מצוה במצות עשה להעיד הרי בחושן משפט מובא נוטל שכר להעיד דינו בטל וכאן עי מצות העדות מרויח שהוא פטור מלתת צדקה כמו פרוטה דרב יוסף אם אפשר מקור לדין זה

תשובה:

שלום וברכה, נוטל שכר לדון ולהעיד שבטלים הדין או העדות, זה פסול מדרבנן. כיון שיש לאדם חובה לדון אסור לו לקבל שכר על דבריו. ולכן אם מקבל הנאה צדדית, וכל שכן שרווח צדדי, לא נחשב לשכר לדון. האיסור הוא בשכר ולא בהנאה. בשונה משומר שאם יש לו הנאה צדדית כתוצאה מהשמירה נחשב להנאה והנאה זו מחייבת אותו כדין שומר שכר. בהצלחה.