מתנות לאביונים לפני פורים

אני רואה באתר כאן כמו במקומות רבים אחרים שגובים מעות לעני פורים ע"מ לחלקם בו ביום. האם לא צריך שהכסף יצא מרשותי בפורים? האם צריך להתנות שהמעות לא יצאו מרשותי עד לנתינה ממש?

תשובה:

שלום וברכה

אין כל בעיה בכך שהמעות יוצאים מרשותך עכשיו, ההקפדה היא רק שלא יגיעו לעני לפני פורים כדי שיהיו לו צרכי סעודה ולא יוציאם קודם לכן…

מקורות:

כתבו אחרונים בדעת ראשונים, שמכל מקום, אף הנותן מתנות לאביונים קודם פורים יוצא ידי חובת מצוה זו, ובלבד שיהיו מעות אלו ביד העניים ביום הפורים (ראה בעל המאור מגילה א ב בדפי הרי”ף, ופמ”ג סי’ תרצה א”א ס”ק יג ושו”ת יהודה יעלה או”ח סי’ רד ויד אהרן או”ח תרצד הגהות ב”י, בדעתו. אולם, ראה דעת תורה סי’ תרצד ס”א, בדעת הרמב”ם בפהמ”ש מגילה פ”א מ”ג, שאין לתת מתנות לאביונים לפני יום י”א באדר). לכתחילה, אין לתת מתנות לאביונים לפני פורים, משום שחוששים שהעני ישתמש במעות קודם שיגיע זמן המצוה, ונמצא שלא יצא בכך הנותן ידי חובתו (בעל המאור שם. וראה מג”א סי’ תרצד ס”ק א). אכן, באופן שאין לחשוש לכך, כגון ששולח מעות לעני הנמצא במקום רחוק, והמעות יגיעו ליד העני בפורים, אפשר לתתם אף לכתחילה לפני פורים (יד אהרן שם; שו”ת יהודה יעלה שם).