השבת חוב לחברת נסיעות

שלום רב,
היו מספר שנים שנסעתי בחברת אגד ויתכן שגם בחברת קווים כמה פעמים בלי לשלם. הייתי בגילאי העשרה, אולם אחרי גיל בת מצווה ובזמנו אבי שמע מאחרים שאגד זו חברה בבעלות המדינה ולכן אין חובה לשלם להם (אמרו לו שפסק כזה לא יכול להתפרסם אולם כך הדין). מתוך הסתמכות על כך עליתי פעמים רבות בלי לשלם.
שאלותי:
1. האם אני צריכה להשיב לחברות הנסיעות כאשר הסתמכתי על פסק זה?
2. מה לעשות אם אינני יודעת להעריך כמה פעמים נסעתי כך
3. האם יש הבדל בין חברת אגד, סיטיפס, קווים מבחינת השבת החוב?
4. מה לגבי חברה שכבר לא קיימת (ביתר -תור) ובעליה השתנו?
5. באופן כללי, כאשר מכשיר התיקוף של הנהג לא עובד האם אני פטורה מתשלום או שלהבא עלי לשלם פעמיים?
תודה רבה ויישר כוח!
פורים שמח.

תשובה:

שלום וברכה,

  1. אסור לעלות לאוטובוס ללא תשלום. 1. החברות אינם שייכות למדינה אלא התשלום הולך למדינה והמדינה משלמת לחברה, ולכן אי תשלום נחשב גזל לחברה. 2. גם אם החברה שייכת למדינה, אסור לגזול מהמדינה.
  2. יש לשלם כפי מה שנראה לך שנסעת.
  3. אין הבדל בין סוגי החברות.
  4. חברה שנסגרה ואין אפשרות להשיב יש לתת את המעות לצורכי רבים – מקום ציבורי.
  5. כאשר מכשיר התיקוף לא פועל אין חובת תשלומים – גם לא בנסיעה הבאה. (כך היא ההוראה של משרד התחבורה).

בהצלחה רבה.