השבת והעולם הדיגיטלי

בוקר טוב כבוד הרב,
קודם כל תודה רבה לך כבוד הרב על כל ההשקעה ועל העמל שלך בעם ישראל ובעזרה שאתה מעניק!

ברצוני לברר את ההלכה לגבי המצבים הבאים:

א. במידה ופתחתי קבוצת פייסבוק שמיועדת לקהל נכרי וככל הנראה רובה המוחלט יהיו גויים (כמובן שיכול להיות שיהודי יצטרף).
1. האם מותר להחזיק קבוצה זו?
2. האם אוכל לענות להודעות ששולחים שם בשבת?
3. האם עדיף שאבטל את האפשרות לשלוח הודעות בשבת? (אם כן האם ללכת על פי הזמנים בארץ או גם בחו״ל)

ב. האם מותר להחזיק אתר מידע הפתוח בשבת (לקהל של גויים).
1. במידה והוא חינמי ולא מתבצעת בו קנייה/מכירה וכו׳?
2. במידה ושילמו עליו אך לא בשבת? (לא מתבצעת בו קנייה או מכירה וכו׳)

ג. במידה ושלחתי הצעת מחיר לבעל עסק בימי חול, האם אני צריך לסגור את האפשרות שהוא יעביר לי את הכסף בשבת?

ד. במידה וישנה תוכנה מסויימת שהמחיר לשימוש בה הוא $100 כתשלום חודשי, ובמידה ואני אפנה אדם אל התוכנה אני אקבל 40% מהמכירה כל חודש – הכוונה שאני מקבל מהחברה קישור של האתר שלהם עם משהו מסויים שיזהה את מי שנכנס לאתר שלהם דרך הקישור שלי, ובכך יוצא שאני יכול לשלוח למישהו את הקישור המיוחד לי והוא יוכל להיכנס לאתר שלהם בזמנו הפנוי, ובמידה והוא ישלם לתוכנה אני אקבל את האחוזים שלי.
(שוב גם קהל המכוון הוא קהל של גויים, אך כמובן שיכול להיות שאולי גם יהודי ירכוש דרכי במקרה)
2. אם יצא והאדם נכנס ונרשם לתוכנה דרכי בשבת, האם ישנה בעייתיות מסויימת בכך (הנאה ממעשה שבת או כל דבר אחר)?
3. במידה ונגיד החברה שבבעלותה התוכנה מעבירה תשלום על האנשים שהצטרפו דרכי באופן קבוע ב-15 לחודש, ויצא בחודש מסויים שהתשלום יצא ביום שבת, האם ישנה בעייתיות? האם זה משנה אם אותו אדם נרשם דרכי לכתחילה ביום חול או בשבת?

אשמח מכבוד הרב לתשובה מצד לכתחילה דלכתחילה לפני שהרב יציע היתרים מסויימים. (אני ספרדי אם זה משנה)

תודה רבה לכבוד הרב,
ניר.

תשובה:

שלום רב.

אתר (הפועל אוטומטית) הפונה לרוב העולם ורוב הנכנסים לאתר הם נכרים, אין צריך לעשות דבר, ומותר להשאירו פתוח בשבת (כמובן במקרה שלא יהיו יהודים שיצטרכו לתחזק ולתפעל אותו).

אך אם רוב הפעילות על ידי יהודים, לכתחילה יש לדאוג לסוגרו בשבת, ישנם כמה דרכים לסגור אתרים בשבת בלא שיהיה נזק בקידום ובפעולת האתר (ניתן לראות אפשרות לעשות זאת באתר זה).

במידה ואין דרך לסוגרו בשבת, יש למוכרו לשבתות לגוי, וישנם כמה דרכים כיצד לעשות זאת, בשו”ת אגרות משה או”ח חלק ד’ סימנים נ”ה – נ”ח כתב כמה שטרות מכירה לגוי, ופירט את סדר עדיפותם, אך אם גם זה אינו אפשרי ניתן בשעת הדחק להשאירו פתוח.

אין בעיה לענות על מייל ששלח גוי בשבת, כמובן לאחר השבת, אין בעיה ליהנות מכסף שהוא בחר להנאתו לשלוח בשבת.

מקורות:

ניתן לעיין בתשובה דומה שנכתבה כאן.