דינא דמלכוחא דינא/הכל כמנהג המדינה בנזיקין

האם אומרים "דינא דמלכותא דינא" או "הכל כמנהג המדינה" גם בנזקים? כלומר אם מבחינה חוקית אדם יתחייב על נזקי כלים בבור טמון באש שן ורגל ברשה"ר וכדו' שהתורה פטרתו האם שייך להגיד "דינא דמלכותא דינא" או "הכל כמנהג המדינה" או שזה שייך רק במו"מ ובהלוואות ופקדונות?

תשובה:

שלום וברכה,

דינא דמלכותא דינא נאמר רק בדברים שהנם לטובת המלכות ולא בדברים שהם בין אדם לחברו. וכן מנהג המדינה לא מחייב בתשלומי נזקין כיון שאין הולכים בממון אחר הרוב. אמנם מצאנו שמשרתת שהזיקה דברים קטנים ורובא דרובא לא גובים על נזקים קלים, המנהג מחייב. ומסתבר שדין זה רק במחילה לפועל ודווקא כשיש רובא דרובא.

בהצלחה.

מקורות:

הרמ"א סו"ס שנו כתב שאם יש דינא דמלכותא להחזיר גנבה אחר ייאוש חייבים להחזיר. והעיר הש"ך שלא אומרים דינא דמלכותא בדבר שהוא נגד התורה. והצדיק את דברי הרמ"א שאם יש תקנה להשיב, יש תוקף לתקנה וחייב להשיב. ולפ"ז אם תהיה תקנה לחייב על נזקי בור לכאורה תועיל התקנה לחייב. אבל דינא דמלכותא בעלמא יש לעיין אם יחייב.