תענית על תנאי – איך עושים?

שלום
רציתי לדעת האם אפשר לקבל תענית יחיד במנחה על תנאי?
כלומר שאם ארצה להפסיק באמצע אוכל להפסיק מבלי להשלים ביום אחר ואם אצום ייחשב לי שצמתי.

תודה

תשובה:

קבלה על תנאי שתרצה אינה קבלה, יש עצה ידועה מהאשל אברהם מבוטשאטש, שאם עןשים תנאי חיצוני זה מועיל, כלומר, אדם מקבל תענית ומתנה שאם יאמר את פרק התהילים מזמור פלוני לא יצטרך לצום, או שהוא מקבל תענית על תנאי שיאמר במהלך היום פרק פלוני, באופן זה סבר בעל האשל אברהם, וכן הורה גם החיד"א בס' מורה באצבע סי' ג, שניתן לבטל את התענית וגם הקבלה בסדר גמור. וכ"כ בעיקרי הד"ט סי' כט אות כח. וכן הובא בהליכות שלמה תעניות סעי' ו מהגרש"ז אויערבך הלכה למעשה, וראה שם שאם יקבל תענית בלי נדר זו לא קבלה כלל.

ברכה והצלחה.