נגיעה במקום מכוסה / תפילה כנגד קיר

*אם נגעתי במותן במקרה או במקום מכוסה אחר ממש במקריות, עלי ליטול את ידי אם אני עומדת לברך ברכה אחרונה/ראשונה של אוכל?
ואם איני עומדת להגיד דבר שבקדושה כלשהו אלא רק להתעסק בדבר חול, עלי ליטול?
*בבית שלנו כל המקומות שאפשר להתפלל בהם הם מול תנור, ארונות, דלת וכו'. אם אני מתפללת מול הדלת זה באמצע מעבר, מותר להתפלל מול שולחן או חפץ, כשאין מקום ריק?

תשובה:

שלום וברכה

  1. בשעת הדחק שאין מים בסביבה או מי שנמצא באמצע שיעור תורה וכדי להמנע מביטול תורה אינו רוצה ללכת לכיור, אפשר לסמוך על דברי הפוסקים ולשפשף ידיו בבגד או בשאר מידי דמנקי, ולאחר מכן כשיהיה מצוי ליד מים יטול ידיו להעביר הרוח רעה.
  2. כשלא אומרים דבר שבקדושה אין חיוב ליטול, רק קשה לזכור אחר כך שנגעו ולכן כדאי ליטול כבר עכשיו…
  3. מותר בהחלט להתפלל לפני השולחן כפי שעושים בכל בתי הכנסת, התפילה לפני קיר בכלל היא רק הידור ככל שהדבר מתאפשר ובחפצים כבדים יש קולא נוספת בענין זה כמבואר בסוף סי' צ.

מקורות:

משנה ברורה סי’ ד’ ס”ק ס”א, וראה גם בציץ אליעזר חלק ז’ סימן ב’ באריכות.