לשאוב מידע מחברה כדי להקים חברה מתחרה – הונאה

אני עובד בעסק מסויים שעוסק בנתינת שירות לעמותות. אני מעוניין לעשות מחקר שוק בכדי ללמוד על המתחרים של העסק שבו אני עובד. לצורך כך אני מעוניין להתקשר למתחרים שלנו ולשאול אותם שאלות שונות כגון מהו המוצר אותו הם מציעים לעמותות בדיוק/ כמה זה עולה/ שישלחו לי הצעת מחיר כתובה במייל/ לבקש מהם טלפונים של ממליצים שונים וכן הלאה.
האם הדבר מותר מצד הלכות הונאה? ובאם זה אסור- אזי מה כן מותר? תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר אתה מתקשר לשאוב מידע כדי להקים חברה מתחרה, יש בזה איסור של הונאת דברים. וגנבת דעת.

הדרך היחידה היא לברר אצל לקוחות של חברות שונות ממה הם נהנים, וכיצד היו רוצים שיתנהל חברה שמשווקת, וכך תשאבו מידע איך להקים חברה בצורה הטובה והישרה.

בהצלחה.

מקורות:

אסור לשאול מוכר בכמה רוצה למכור כאשר אין שום סיכוי שהקונה ירכוש ויש בזה משום איסור הונאת דברים. מעבר לכך במקרה שלך כאשר אתה מציג את עצמך כלקוח ואתה בעצם חברה מתחרה יש בזה איסור נוסף של גנבת דעת – שאתה גונב דעתו כאילו אתה בא לרכוש ממנו ואתה בעצם רוצה להקים חברה שמתחרה לו. – ראה פרטי הדין של הונאת דברים וגנבת דעת בשו"ע חו"מ סימן רכח.