מתנות לאביונים בן י"ד לבן ט"ו

שאלה:

יש אצלינו בארה"ב הרבה פרסומות על מתנות לאביונים בארץ הקודש כשחלקם מתרכזים בירושלים ואחרים בערים נוספות.

א) האם ניתן לצאת יד"ח ע"י מתן לירושלים? הן זה יום שונה!
ב) גם אם זה בב"ב – הפרשי השעות גורם לכך שיש חלון קטן מאוד בין "יום" הפורים אצלינו למוצאי היום אצלכם. האם זה לא מהווה בעיה?

תשובה:

בשאלה זו נחלקו הפוסקים, החזון איש [הובא בס' דינים והנהגות חזו"א] הורה להמנע מכך, משום שלדעתו הואיל ומטרתה של מצוה זו לשמח את לב העניים בפורים, ולכן צריך בכדי לקיים את המצווה כהלכתה לתת את המתנות לאביונים בזמן  שהוא יום הפורים הן אצל הנותן והן אצל המקבל. אולם, בשו"ת דברי משה סי' לח הביא מתשובתו של רבה של ירושלים בעל שו"ת מנחת יצחק שסבר, שאם אותו בן ט"ו יהנה מהכסף ביום הפורים שלו – ביום ט"ו, הרי שקיים בכך בן הי"ד את מצוות מתנות לאביונים של בכך, כיון שהוא מצידו נתן את המעות ביום י"ד שהוא אצלו היה יום הפורים, והמקבל שמח בהן ביום ט"ו, שגם אצלו היה זה יום פורים.

לכן, נראה שלכתחילה ודאי יש להקפיד שבן י"ד יתן לבן י"ד, אולם בדיעבד המיקל בכך [במקרה שהעני ישתמש במעות למחרת, כלומר ביום שבו הוא הפורים אצלו] יש לו על מי לסמוך.

כאן באתר ניתן יהיה לתרום מתנות לאביונים ותהיה אפשרות של מתנות לאביונים גם לבני י"ד!

Leave a comment

מקורות:

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה.

    אך לענין ב'. אם אתן דרך האתר אני שוב באותה סירה. מנין לי שהמעות יחולקו ביום אצלי ולא בליל פורים (שעות אחה"צ המאוחרות בארה"ק) או שאין צורך לחשוש לכך

  2. בכל השנים זה היה מטופל על ידי הרב פליישמן שליט"א באופן שזה יהיה בפורים שלך. יותר קרוב לפורים מן הסתם יפורסם.