מוקצה בחיות מחמד

שאלה:

איזה פוסקים מתירים משום מוקצה לילדים לשחוק עם כלב וציפור ביתי ואיזה פוסקים אוסרים

תשובה:

שלום וברכה

בחיות מחמד שהשימוש שלהם הוא על ידי טלטול כמו כלבלב קטן שרגילים להרים ולהחזיק ביד וכו’, אכן נחלקו הדעות: יש אומרים שלא חילקו חכמים בתקנתם והוא בכלל מוקצה בבעלי חיים, ויש שנטו להקל בזה.

עיקרי השיטות בענין זה: כל דבר שאין בו שימוש בשבת, הרי הוא 'מוקצה' ואסור לטלטל אותו בשבת. בכלל זה גם בעלי חיים נחשבים 'מוקצה' ואסור לטלטל אותם בשבת. ובמקרה שצריך לקחתם ממקומם כדי למנוע מהם צער, התירו חכמים לאחוז בהם ולגוררם, אבל לא להרימם (שו"ע או"ח שח, לט-מ).

לכאורה כך הדין גם לגבי חיות מחמד, כחתולים וכלבים, שאסור לטלטלם, ורק כדי למנוע מהם צער, מותר לדוחפם או לגוררם, אבל לא להרימם (וכ"כ ילקוט יוסף ח"ב עמ' שפג, ארח"ש יט, קכד).

אולם יותר נראה, שדין מוקצה קיים לגבי בעלי חיים שאין רגילים לשחק עמם, אבל חיות מחמד שבעליהם רגילים להרימם ולהשתעשע בהם בכל השבוע – אינם מוקצה, ומותר לבעליהם לנגוע בהם ולהרימם.

וכן כלבי נחייה, אינם מוקצה בשבת. וכן פסק הרב פיינשטיין (אג"מ או"ח ח"ה כב, כא) והרב אויערבאך (שלחן שלמה שח, עד). ואף שיש מחמירים, כיוון שדין מוקצה הוא מדברי חכמים, הלכה כדעת המקילים.