לקחתי בגדים מהרשת ללא תשלום – איך מחזירים?

שאלה:

שלום וברכה, בעוונותי הרבים לפני שחזרתי בתשובה היו כמה פריטים של ביגוד שגזלתי ממקום העבודה, זוהי רשת גדולה ועולמית של בגדים והבגדים עדיין ברשותי איך אוכל להשיבם בלי שיראו אותי והאם יש צורך בכך או שאפשרי לתרום את הלבוש לצורכי רבים, אע"פ שאני לא לובש את הבגדים יש לי מהעניין צער גדול יש צורך בלהשיב את הגזלה לרשת? איני יודע כיצד ויש לציין שהדבר היה שהייתי נער בן 16 לכל היותר

תשובה:

שלום וברכה,

ראשית כל, אשריך שחזרת בתשובה ובחרת בדרך החיים – דרך התורה.

הבגדים שברשותך שלקחת ללא תשלום הנם גזל, וחל עליך חובת השבת הגזל. לכן אתה צריך להשיב את הבגדים או לשלם עליהם ברשת שממנה לקחת את הבגדים.

אם אתה מתבייש להשיב את הגזל, ניתן להיכנס לרשת לבחור כמה בגדים בשווי הבגדים שבביתך, ולשלם על הבגדים ולהשאירם בחנות. ובתשלום זה אתה יוצא ידיד חובת השבת גזל.

לא מועיל צורכי רבים בגזל כשאתה יודע למי להשיב.

בהצלחה, חודש טוב, ותמשיך להתחזק.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שנה שמבואר מתי צריך יכול להחזיר לנגזל מבלי להודיעו ומתי צריך להודיעו. ושם מבואר שאם ידע שקיבל את המעות ולא יידע לשמור עליהם, או בבהמה שהרגילה לצאת יש להודיע על כשמשיב את הגזל. אם אם הבעלים לא יקבלו ישמרו על המעות אין צריך דעת הבעלים.

צורכי רבים זה אין זה השבה מעולה, ומועילה רק בדיעבד כשאינו יודע למי להשיב.