וועד הבית שהתרשל בכיסוי הבור

שאלה:

שלום אצלנו בחניה היה בור ניקוז פתוח שהתרענו לוועד כמה וכמה פעמים על העניין. ועד הבית כיסה אותו אך בכיסוי שאינו טוב. ולכן שעברתי עליו עם רכבי הרכב ניזוק האם הועד או חברת הביטוח שלו חייבים בתשלום?

תשובה:

שלום וברכה,

וועד הבית חייב לכסות את הבור כדי שלא יכשיל ויזיק לרכבים. אך על נזקים שנעשו מחמת התרשלותם אינם חייבים לשלם, משום שהתורה פטרה נזקי כלים בבור. אם וועד הבית מבוטחים בחברת ביטוח מותר לתבוע את חברת הביטוח על נזקי הרכב, למרות שמהתורה אין חיוב תשלומים.

בהצלחה.

מקורות:

כתוב בפסוק (שמות כא, לג) "כי יפתח איש בור… ונפל שם שור או חמור" ודרשו חז"ל (גמרא ב"ק כח, ב) שור – ולא אדם. חמור – ולא כלים. ולכן בור שהזיק כלים או המית אדם פטור בעל הבור מתשלומים. אמנם יש איסור לחפור בור כדי שלא יכשלו ויינזקו. ולכן וועד הבית לא חייב לשלם על נזקי הבור.

אם וועד הבית מבוטח בחברת ביטוח, מותר לתבוע את חברת הביטוח של וועד הבית, ולמרות שלפי הלכה אין חיוב תשלומים, הרי שחברת הביטוח התחייבו שגם בסוגי נזקין שפטרה תורה הם משלמים. והם מסכימים לשלם כל סוגי נזקין שמחייבים בבית משפט.