תשלומי נזיקין על צנרת שקלקלת את קירות השכן

שאלה:

מחמת נזילה באמבטיה שבדירתי, ניזוקה הדירה שתחתי, דיברתי עם האדם שהתקין לי את האמבטיה והוא הסכים לסייד את הדירה ללא תשלום, אמרתי לשכן שמתחתי שבקרוב יבואו לתקן את נזקי הנזילה, אך הוא לא רצה לחכות והזמין סייד האם עלי לשלם לו ?

תשובה:

שלום וברכה,

מעיקר הדין נזילה מצנרת שקלקלה את הקירות של השכן, ולא הייתה התרשלות מצד בעל הצינורות (בעל הצנרת תיקן מיד שנודע על הנזילה), אין חובת תשלומי נזקין. ובמקרה הנ"ל שהיה רצון לתקן, הרי זה לפנים משורת הדין, ואם הלך הניזק והוציא הוצאות ותיקן בעצמו, אין חובת תשלומים על בעל הצנרת.

בהצלחה.

מקורות:

צנרת שהזיקה לקירות השכן דינו כממונו של האדם שהזיק. ובמשנה (ב"ק פרק ו משנה א) הכונס צאן לדיר ונעל בפניה כראוי ויצאה והזיקה פטור. מבואר שממונו של אדם שהיה שמור, ואירע תקלה והזיק ממונו – פטור. ורק אחרי שהייתה התרשלות מצד בעל הבית יש לחייב. (ובנזקי מים שמחלחלים גם אם התרשל יש לדון האם דינם כאש או כבור ונפ"מ בנזקי כלים וקירות הבית ואכמ"ל.)

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. במקרה זה אכן היתה התרשלות היות וכבר מזמן השכן הודיע על נזילה ורק היות ולא חזר על תביעתו שנית הענין נדחה [במחשבה שאולי הנזילה הפסיקה] וא"כ האם עדין אני פטור

  2. גם אם יש לחייב את בעל הצנרת בתשלום הנזקים, אם הייתה לבעל הצנרת אפשרות לתקן בחינם, לא חייב לשלם הוצאות שהוציא הניזק עבור התיקון. ראה http://din.org.il/2020/02/24/%d7%9e%d7%96%d7%99%d7%a7-%d7%a9%d7%a8%d7%95%d7%a6%d7%94-%d7%9c%d7%94%d7%91%d7%99%d7%90-%d7%90%d7%95%d7%9e%d7%9f-%d7%a9%d7%99%d7%aa%d7%a7%d7%9f-%d7%91%d7%97%d7%99%d7%a0%d7%9d/