ספק האם שילם את התחייבותו

שאלה:

שלום רב השוכר שלי הזמין כמה בעלי מלאכה לתקן תקלה שאחריותה עלינו, ובזמנו הוא אמר לנו את הסכום שצריך לשלם לו ורשום אצלי שזה היה סך ההוצאות שהוצאנו על התיקון. לאחרונה הוא התקשר וטען שזכור לו בבירור שעל בעל מלאכה אחד אנו לא שילמנו לו, ואנו לא זוכרים דבר כזה, היינו שמונח לי בראש שסיימנו עם התשלום של התקלה הזו, וכך גם לכאורה רשום בפתק שבידי [אא"כ נאמר שרשמתי את ההוצאות קודם ששילמתי עליהם בפועל] האם עלי לשלם זאת?

תשובה:

שלום וברכה,

אתה המשכיר מודה שהיית חייב לשלם לו הוצאותיו. ולכן כאשר המשכיר מסתפק על הפירעון, דין המשכיר כאיני יודע אם פרעתיך והתובע ברי – וחייב לשלם. ואם המשכיר טוען ברי שפרע – פטור.

אם המשכיר לא וכר, אבל מונחים לפניו רשימות מסודרות, אם הרשימות מדויקות, יש לסמוך על הרשימות כטענת ברי ופטור המשכיר. אם הרשימות לא מדויקות, אין לסמוך על הרשימות.

מהשאלה הנ"ל נראה שהמשכיר לא זוכר האם פרע. והרשימות לא מספיק מוכיחות שאכן היה פירעון, ולכן דינך כאיני יודע אם פרעתיך, והשוכר ברי, ולכן חייב לשלם.

בהצלחה.

מקורות:

איני יודע אם פרעתיך – שו"ע חו"מ סימן עה סעיף ט.

להסתמך על פנקס כטענת ברי – שו"ע סימן צא סעיף ד. ובש"ך ופת"ש שם.