כלב שהזיק על ידי נביחה

שאלה:

בס"ד כלב שהזיק (אשה בהריון) בנביחה לא במגע לאיזה אב הוא שייך בדיני בור וכו.. או שהיזק זה נקרא גרמא מקורות בבקשה

תשובה:

שלום וברכה,

כלב שהזיק בנביחה ולא במעשה בגופו נחשב לגרמא של בהמתו שפטור אפילו לצאת ידי שמים.

בהצלחה.

מקורות:

אדם שצעק לחברו באוזנו או שהפחיד את חברו וניזוק –  פטור מדיני אדם וחייב בדיני שמים, כיון שלא עשה מעשה הרי זה גרמא בנזקין. כן מבואר בגמרא ב"ק דף צא ע"א. וכן נפסק בשו"ע חו"מ סימן תכ סעיף כה וסעיף לב. ולפ"ז כלב שנבח או הפחיד והזיק את האדם, הרי זה גרמי דבהמתו, ובגרמי דבהמתו פסק הרמ"א בסימן שפו סעיף א שפטור.

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. אין הבדל בין הזיק לגרם מקרה של מוות, כל עוד הכלב לא נשך או הזיק בגופו, אלא על ידי נביחות אין חיוב על בעל הכלב. אמנם מצאנו שחכמים גזרו שלא להחזיק כלב מסוכן כיון שעלול לגרום למוות, וברור שיש אשמה על בעל הכלב כאשר הכלב שלו גרם למוות, אמנם חיוב תשלומים אין.

  2. שלו' לרב,
    לגבי מה שהובא במקורות, יש הבדל לגבי חיוב האדם בידי שמים כאשר הפחיד את חברו וניזוק, בין אם הנזק שגרם לו היה בגופו או בממונו ובין אם זה היה במזיד או בשוגג או מתוך כוונה טובה?

  3. אדם שהזיק בגרמא חייב בדיני שמים רק אם הזיק במזיד, אבל אם הזיק בשוגג לא חייבוהו חכמים ופטור גם בדיני שמים. כ"כ המאירי גיטין נג.
    ואם הזיק בממונו בגרמא פטור אף לצי"ש.