נהג ששוחח בטלפון בשעת נהיגה ופגע

שאלה:

אחד השכירים טען שדרך העולם יותר מ50% מהאנשים מדברים בטלפון בנהיגה. שאל, אם עשה תאונה כתוצאה מכך, האם הנזק באשמתו דהיינו מחוייב לשלם הכל, בהנחה ואין למעסיק ביטוח, או מכיוון שדרך העולם כך אע"פ שההתנהגות לא לפי ההלכה והחוק, ודאי שהוא פטור.

תשובה:

שלום וברכה,

נהג שפגע עם הרכב תוך כדי נסיעה דינו כאדם המזיק וחייב לשלם. בין אם זה במזיק בין בשוגג, כדין אדם המזיק שחייב גם על השוגג.  ולא משנה אם דיבר או לא דיבר ובין אם כולם כך עושים או לא. מעבר לכך אם דיבר בטלפון הרי הוא פושע בדבר, ואסור לעבור על חוקי התנועה אפילו שכולם מזלזלים אין היתר לזלזל.

בהצלחה.

מקורות:

פגיעה ברכב נחשב כאדם המזיק ולא כממון המזיק, כמבואר בשו"ת הרא"ש כלל קא סימן ה והובא להלכה בטשו"ע חו"ס סו"ס שעח, גבי רוכב על סוס ומנהיגו בידו והזיק הסוס, שדינו כאדם המזיק ולא כבהמה שהזיקה ולכן חייב ברה"ר ואין פטור של שן ורגל ברה"ר, כיון שמנהיג את הבהמה הרי זה כאילו הוא ביד האדם, וכל כח עצור שביד האדם הרי זה כחיציו.