מנין נשים לקריאת מגילה / כואבי עיניים בתענית אסתר

שאלה:

שלום לרבנים 1 למה נשים מצטרפות למנין בחנוכה ובפורים לפ"ד זכור לא? 2 למה מעוברת פטורה מתענית אסתר וחולה כאב עינים צריך לפרוע התענית? 3 למה חתן לא יכול להחמיר לצום בתענית אסתר? 4 האם יש מתירים להוציא ס"ת בשביל נשים בפרשת זכור? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לא הבנתי למה כוונתך בחנוכה, אבל בקריאת המגילה יש ענין בציבור של נשים, כיון ששם המנין אינו משום שהוא דבר שבקדושה המצריך מנין עשרה, אלא משום פירסומי ניסא, ולגבי פירסום הנס אין כל הבדל בין גברים לנשים. קריאת התורה היא ככל דבר שבקדושה חזרת הש"ץ קדיש קריאת התורה ועוד שצריכה מנין משום "ונועדתי בתוך בני ישראל" וזה דוקא גברים.

חולה פטור מתענית כי לכתחילה לא היה בכלל התקנה, בשונה מכואבי עיניים שחייבים בתענית ואינם חולים ורק יש קולא מיוחדת בתענית אסתר בשונה משאר תעניות שיכולים לדחות תעניתם.

זהו יום טוב בשבילו.

לכתחילה יש לדאוג שיהיו עשרה גברים במקום, אבל בדיעבד אפשר לקרוא לנשים גם בלי עשרה גברים אבל בלי ברכות.