קיבלתי יותר מוצרים ממה שהזמנתי

שאלה:

שלום, הזמנתי מוצר מוצר מאתר אינטרנט בארצות הברית(אמזון). במקום מוצר אחד הגיעו ארבעה, האם עליי להודיע להם על הטעות שלהם? או שאני יכול לשמור את המוצרים? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

הזמנה שקיבל הלקוח יותר ממה שהזמין חל דין השבת אבדה. ואם בעל העסק שממנו הוזמן הנו יהודי, חל מצוות השבה וחייבים להחזיר לו את המוצר, או להחזיר את הכסף. במקרה שבעל העסק שממנו הוזמן הנם גויים, אסור להחזיר אבדה לגוי, ולכן אין להשיב. אמנם אם יש דואר עוקב והחברה תוכל לראות שהמשלוח הגיע ליעד, יש להשיב את האבדה מדין חילול השם.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט הלכות אבידה ומציאה סימן רסו סעיף א:

אבדת העובד כוכבים מותרת, שנא' אבידת אחיך (דברים כב, ג). והמחזירה, הרי זה עובר עבירה, מפני שהוא מחזיק ידי עוברי עבירה. ואם החזירה לקדש את השם כדי שיפארו את ישראל וידעו שהם בעלי אמונה, הרי זה משובח. ובמקום שיש חילול השם, אבידתו אסורה וחייב להחזירה.

[וקצת יש לדון כאן האם יודעים שהוא יהודי ומחזיר ויש בכך קידוש ה' שמפארים את ישראל וידעו שהם בעלי אמונה, או שהם כלל לא יודעים מאיפה זה חזר. אמנם אפשר שרואים על פי השם או המקום וכדו', וראוי לכתוב כשמחזיר שעושה זאת משום שהוא יהודי לקיים מצוות השבת אבידה וכך יהיה קידוש ה']